Ma egyre több fiatal kacérkodik a gondolattal, hogy külföldön próbál szerencsét. Egyre többen nyelvtudás nélkül vágnak bele a munkakeresésbe, hiszen sok cég kínál nyelvtudást nem igénylő munkát. Azonban érdemes vigyázni ezekkel a lehetőségekkel. Rengeteg átverésről hallani a médiából, melynek során pont a már végső elkeseredettségben lévő embereket hozzák még kilátástalanabb helyzetbe.

Nézzük meg, milyen módokon helyezkedhetünk el a legbiztosabban külföldön, ha nem hazánkban képzeljük el a jövőnket.

Külföldi egyetem

Az állami támogatású egyetemi helyek lecsökkenésével megugrott azoknak a fiataloknak is a száma, akik külföldön próbálnak meg bekerülni egy felsőoktatási intézménybe.

A diploma elvégzése után már sokan kint is maradnak, illetve sok Magyarországon végzett fiatal szaporítja a külföldi magyarok egyre népesebb táborát.

Előnye ennek, hogy már az egyetemi éveid alatt kapcsolatokat építhetsz ki, van időd tökéletesen elsajátítani a nyelvet, és a magasabb fizetéssel járó munkák közt válogathatsz. Emellett végzettségedet biztosan elismerik a munkáltatók, hiszen helyi iskolában szerezted meg azt.

 

Hiányszakmával

Ha nem jött össze a diploma, akkor is lehet jó állásokat találni külföldön, csak egy jó szakképesítés kell hozzá.

Ezeket ma Magyarországon nappali képzésben az állam 25 éves korig támogatja, illetve esti szakképzésben korhatár nélkül, amennyiben maximum 1 államilag támogatott képzést végeztünk el korábban.

Érdemes olyan szakmák közül válogatni, melyekre külföldön is nagy kereslet van. Ilyenek többek közt az egészségügyi, szociális, gépkezelő és vendéglátóipari szakmák. A nyelvtudás azonban elengedhetetlenül fontos, bármelyik szakmát is választod a későbbiekben.

Ha munka mellett szeretnénk szakmát tanulni, érdemes egy felnőttképzésekkel foglalkozó iskolát választani, ahol hétvégi vagy esti időpontokban sajátíthatjuk el a választott szakmát.

Mivel ezeknek a képzéseknek az ára hazánkban jóval kedvezőbb, mint külföldön, érdemes még itthon tovább képezni magunkat, hogy kint valóban magasabb bérekért dolgozhassunk, mint Magyarországon. ITT több iskola ajánlata közt is válogathatsz.

Sok iskola vállalja, hogy a képzés végén Europass bizonyítványt is biztosít.

Ha külföldön szeretnél munkát vállalni, ezt mindenképp érdemes igényelned.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Az Europass bizonyítvány a magyar mellett angol, német, francia, olasz és spanyol nyelveken igényelhető.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!