Ma az álláshirdetésekben a munkaadók nem csak önéletrajzot szoktak kérni a pályázóktól, hanem egy motivációs levelet is. A motivációs levél segít abban, hogy a pályázatok értékelésekor ne csak a szűk adatokra támaszkodhasson a pályáztató, hanem a jelentkezők személyiségét is megismerhesse egy kicsit. A jó motivációs levél megtámogatja az önéletrajzot. De mire figyeljünk a megírásakor? Erre a 10 dologra mindenképp:

  1. Ne használj sablonokat! Minden motivációs levélnek ahhoz a céghez kell igazodnia, amelyikhez pályázunk. A munkáltatók értékelik az energiabefektetést, ráadásul elkerülheted azt a kínos bakit, hogy benne felejtesz a szövegben egy nem odaillő szót.

A legtöbb pályáztatónak már elege van a rengeteg „jó kommunikációs készségű, gyakorlatorientált” jelentkezőből, akik „pontosan elvégzik a rábízott feladatokat”, és akik „folyamatosan szeretnék továbbfejleszteni már meglévő tudásukat”. Konkrétumok kellenek, nem kamu, mindenki által szajkózott kifejezések. A tulajdonságaidat igazold példákkal, fejtsd ki, hogy a munka mellett hogyan fejlesztenéd magad, számokkal igazold a szakmai sikereidet!

  1. Legyen megszólított és címzett! Egy kis kutatómunkával járhat ez néha, de megtérül. Ha a pályázat olvasója érzi, hogy személyesen neki küldtük a levelet, kiemelkedhetünk a tömegből.Így írj motivációs levelet
  2. Ne legyen túl hosszú! Nem az életünk történetét kell papírra vetnünk, hanem egy ütős, meggyőző szöveget. Így egy A/4-es oldalnál semmiképpen se írjunk többet. Inkább tömören és lényegre törően fogalmazzunk!
  3. Ügyelj a helyesírásra! Főleg akkor hat visszásan a rossz helyesírás, ha kihangsúlyozzuk a precíz munkavégzésünket is. Érdemes 2-3 emberrel is átolvastatni a szöveget, mielőtt elküldjük.
  4. Írd rá az elérhetőségeidet! Ne csak az önéletrajzon szerepeljenek az elérhetőségeid, hanem a motivációs levélen, az aláírás alatt is tüntesd fel a telefonszámodat és az e-mailcímedet. Ha kinyomtatják a pályázatokat, a külön oldalak elkeveredhetnek. Ne ezen múljon a visszahívás!
  5. Ne csatolmányként küldd el! Főleg, ha a cég nem kért külön motivációs levelet, már az e-mailekben ki tudunk tűnni, ha nem csak annyit írunk: „Csatolva küldöm az önéletrajzomat.”
  6. Ne kamuzz! Legkésőbb az interjún úgyis ki fog derülni, és kevés ennél kínosabb szituáció létezik.
  7. A motivációs levél tükrözze a személyiségedet! Ez egyrészt biztosítja a levél egyediségét, másrészt az interjún is azt a stílust várják majd tőled, amit a motivációs levében megvillogtattál.
  8. Ne használj szlenget! Ugyanakkor a fellengzős kifejezések és a rengeteg idegen szó is visszatetsző hatást kelthet.
  9. Ne használj feltételes módot vagy tagadást! Bizonytalan hatást keltenek. Ugyanilyen hatást kelt az udvariaskodó „szeretnék jelentkezni” kifejezés. Legyünk határozottak, és ezt a megfogalmazásunk is tükrözze!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!