Miután sikeresen elvégez az ember egy szakmát, felmerül a kérdés, hogy alkalmazottként próbáljon meg elhelyezkedni a munkaerőpiacon, vagy inkább saját vállalkozást indítson.

Az önálló vállalkozás elindításához két dologra van szükség. Egy jó ötletre és némi indulótőkére. Hiába vagy jó szakember, ahhoz, hogy kitűnj a rengeteg remek hasonló szakember közül, valami újat kell mutatnod. Például lehetsz a sokadik kozmetikus a sorban, de lehetsz az, aki kizárólag arckezeléseket vállal, és bárkit megszabadít a pattanásoktól néhány hónap alatt. Keresd meg a piacodat (azokat az embereket, akik később a vevőid lesznek), és mérd fel az igényeket, hogy tudd, milyen irányba érdemes elindulnod. Nem érdemes előre sok pénzt fektetni egy olyan ötletbe, amire nincs is kereslet. A piacod felmérése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Az internet segítségével számos lehetőséged van arra, hogy „piackutatást” végezz.

Ha nem tudod, hogyan érdemes elindulni a vállalkozásod megvalósításában, érdemes szakember segítségét kérni, például vállalkozáskora szakosodott tanácsadókat.

Nem biztos, hogy frissen végzett szakemberként rögtön önálló vállalkozást kell nyitni. Érdemes alkalmazottként dolgozni néhány évet egy adott szakmában, hogy belülről lássa az ember a feladatokat, a nehézségeket, a buktatókat, illetve ellessen néhány trükköt a nálánál tapasztaltabbaktól.

Milyen előnye van egy saját vállalkozásnak?

  • Az ember megvalósíthatja a saját elképzeléseit, ráadásul a saját maga főnöke lehet.
  • Jóval több pénzt lehet vállalkozóként keresni, mint alkalmazottként.
  • Rugalmasabb időbeosztásod lehet.
  • Abból élhetsz meg, amit szeretsz csinálni. (Feltételezve, hogy jól választottál szakmát)

Mi a hátránya az önálló vállalkozásnak?

  • Nagyobb a felelősség, mint alkalmazottként.
  • A vállalkozóként több dologhoz is kell érteni, hiszen a szakmádon túl érdemes kicsit beletanulni a marketingbe, könyvelésbe és a vállalkozáshoz kapcsolódó jogi ismeretekbe. (Saját vállalkozás indításakor javasolt egy megbízható könyvelőt és egy ügyvédet keresni.)
  • Az ügyfélkört vállalkozóként saját magadnak kell kiépíteni.

Bár sok nehézség van egy önálló vállalkozás kialakításánál, megfelelő felkészültséggel és egy jó ötlettel elérhető a siker. Ugyanakkor fontos, hogy ne féljünk segítséget kérni a megfelelő szakemberektől, és soha se hagyjuk abba a tanulást. Azok a vállalkozások maradnak sikeresek, melyek lépést tudnak tartani a folyamatosan változó igényekkel, mindig meg tudnak újulni, és valamilyen téren mást tudnak nyújtani, mint a konkurencia.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!