Egyre többet olvasni arról, mekkora munkaerőhiány van szakképzett fizikai munkásokból, de időközben a szellemi munkát végző pozíciók is betöltetlenek maradtak. Egy jól megválasztott képzéssel és kellő motivációval stabil, jól fizető munkahelyet találhatunk. Az OKJ képzések nagy része rugalmas felnőttképzésben is elvégezhető, így akár egy éven belül elhelyezkedhetünk új szakmánkkal.

Ma már olyan ütemben fejlődik a világ, a gazdaság, a technológia, hogy a tudásunk csupán néhány évig tekinthető korszerűnek, ezután versenyképességünk jelentős mértékben csökken. Éppen ezért nem ülhetünk a babérjainkon, folyamatosan fejlődnünk kell szakmánkban, sőt olykor új szakterületen kell elhelyezkednünk.

Ma már alig elképzelhető, hogy valaki egy munkahelyen dolgozzon a nyugdíjig. A jellemző az, hogy 4-6 évente váltanak munkahelyet az emberek, és egyre többen vannak azok, akik 7 évente szakmát is váltanak.

Szerencsére egyre több lehetőség közül válogathatunk, ha felnőttkorban szeretnénk tanulni. Számos felnőttképző indít piacképes tudást adó tanfolyamokat.

Nagy népszerűségnek örvendenek a jelenleg még felnőttképzésben is indítható OKJ-s tanfolyamok, melyeken a végzett tanulók államilag elismert bizonyítványt kapnak.

MIÉRT JÓ AZ OKJ-S KÉPZÉS?

Az OKJ képzések már nem csak fiatalok körében, de a középkorúak közt is egyre népszerűbbek, hiszen a felnőttképzésben indított tanfolyami rendszerű OKJ képzések többféle ütemezésben indulnak, így munka és család mellett is elvégezhetőek.

A jelenlegi képzési jegyzék alapján több száz képzés közül lehet válogatni, így könnyen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb álló szakmát.

Egy OKJ-s képzés elvégzésével egyszerűbbé tehető a munkakeresés, hiszen a mai telített munkaerőpiacon, ahol egyre több diplomás keres állást, egy jó szakmával előnyben részesülhetünk. De egy jól megválasztott szakmával akár jelenlegi munkahelyünkön is magasabb pozíciót és bért kérhetünk. Ráadásul egy OKJ bizonyítvány megszerzése a külföldi munkavállalást is megkönnyíti.

MILYEN SZAKMÁKAT ÉRDEMES TANULNI?

A legjobb szakma az, amit élvezettel csinálunk, ezért érdemes átgondolni, milyen tevékenységet szeretünk csinálni, mi érdekel, milyen körülmények közt tudunk jól teljesíteni, mik a rövid és hosszú távú céljaink.

A szakmatanulásnál azonban azt is érdemes átgondolni, milyen szakmával lehet könnyen elhelyezkedni, milyenek az adott szakmában a várható fizetések. Érdemes böngészni az álláshirdetéseket, hogy lássuk, mire van jelenleg nagy kereslet, mennyi idő alatt lehet a kiszemelt szakmában állást találni. A szakmaváltásra érdemes befektetésként gondolni. Ha jól választunk, hamar megtérül az ára.

Például OKJ-s ingatlanközvetítő végzettséggel a Duna House statisztikái alapján 1 éven belül már 200-300 ezer forintos nettó bevétel érhető el, de a néhány éves tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítők magasan az átlagbérek fölött keresnek, jellemzően 400 és 600 ezer forint közötti fizetést visznek haza.

A munkaerőpiac folyamatos változása miatt nehéz előre megmondani, milyen szakmákra lesz leginkább kereslet a jövőben, de az általános munkaerő-piaci trendekből és a törvényi változásokból következtethetünk arra, mely szakmákra mutatkozik majd nagyobb igény 2020-ban.

Ilyenek például a pénzügyi és az ingatlanos képzések.

A pénzügyi OKJ képzések a munkaerőpiacon rendkívül keresettek, az álláskereső portálokon rendszeresen hirdetnek meg bérszámfejtő, TB- és bérügyintéző, banki ügyintéző vagy valutapénztáros pozíciókat.

A törvényi változások miatt pedig 2020-ban minden eddiginél keresettebb szakma lesz a társasházkezelő. Azoknál a kisebb társasházaknál, ahol a közös képviselői feladatokat eddig valamelyik lakó látta el, a törvénymódosítás értelmében új képviselőre lesz szükség, ugyanis a tisztség betöltését a jövőben szigorúan képesítéshez kötik.

Ha kedvet kaptál a szakmatanuláshoz, nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán.