Ma már egyre kevésbé beszélhetünk női vagy férfi szakmákról. Mégis vannak olyan szakterületek, melyeket inkább a nőkhöz társítunk.

Mivel a hölgyekhez a legtöbbször olyan tulajdonságokat társítunk, mint a gondoskodás, a jó szervező és kommunikációs készség és a szépérzék, számos szakmában jobban tudnak érvényesülni a nők, mint a férfiak.

A nők esetében jóval gyakoribb, hogy szakmaváltásra kényszerülnek. A legtöbbször akkor kell pályát módosítaniuk, amikor a szülési szabadság után szembesülnek azzal, hogy a korábbi szakmájuk már nem keresett a munkaerőpiacon.

Éppen ezért egyre többen gondolkodnak előre, és már a gyesen töltött idő alatt belevágnak egy új szakma elsajátításába.

Ha Te is azon gondolkozol, nőként milyen szakterületen tudsz könnyen érvényesülni, nézd meg válogatásunkat.

Virágkötő és virágkereskedő

A női lélekbe ősidők óta bele van táplálva a virágok szeretete. A virágkötő tipikusan egy női szakma, hiszen a hölgyek azok, akik szívesen töltik a mindennapjaikat illatos virágok körében. Ráadásul ebben a szakmában kihasználhatják kreativitásukat és szépérzéküket a szemet gyönyörködtető csokrok készítésével.

Ha szeretsz szép dolgokat létrehozni, kreatív vagy, jó a kézügyességed, és ezeket a tulajdonságaidat virágokkal dolgozva is szívesen kihasználod, akkor érdemes ezt a pályát választanod. Virágkötő és virágkereskedőként szerencsés, ha érdekel a kereskedelem világa, szívesen töltesz időt emberek között, beszélgetsz velük, szeretsz örömet okozni másoknak.

Ingatlanközvetítő

A hölgyek kommunikációs készsége fejlettebb a férfiakénál, melyet kiválóan tudnak alkalmazni az ingatlanközvetítő szakmában. Ahhoz, hogy ügyfele bizalmát megnyerje, az ingatlanközvetítőnek jó kapcsolatteremtő és kommunikációs képességre van szüksége és rendelkeznie kell bizonyos meggyőző erővel is. Határozott, de kedves fellépéssel ugyanis sokszor neki kell meggyőznie mind az eladót, mind pedig a vásárlót arról, hogy érdemes megkötni az üzletet.

Ha jól megtanulod a szakma fortélyait, nagyon jól kereshetsz ingatlanközvetítőként, és biztosan nem válik majd monotonná a munkád.

Rendezvényszervező

Rendezvényszervezőként nagyon fontos az emberekkel való együttműködés, és a munkafolyamatok összehangolása. Emellett kreatívnak, önállónak és jó problémamegoldónak is kell lenned. Mivel gyakran kerülsz majd váratlan, azonnali megoldást igénylő helyzetekbe, fontos a jó konfliktuskezelés, stressztűrés is.

A nők általában jó szervezőkészséggel vannak megáldva, és rendezvényszervezőként könnyen kiaknázhatják ezt a tulajdonságukat. Szeretsz pörögni, megy a multitasking? Akkor nagy jövő vár rá ebben a szakmában.

Egyre többen keresnek rendezvényszervezőt esküvők, céges vagy kulturális rendezvények megszervezéséhez, így a tanfolyam elvégzése után nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.

Pénzügyi tanfolyamok

Bár sokan gondolják azt, hogy a gazdaság és a pénzügy nem tartoznak a nők kedvenc témái közé, a számok mégis azt mutatják, hogy egyre több nő találja meg a számításait ezen a területen. Mivel ezek a szakmák sok esetben home office-ban is végezhetőek, könnyen összeegyeztethetőek a családi élettel. Emellett pedig még jól is lehet keresni velük.

Irodai titkár

Irodai titkárként Te lehetsz a cégvezető jobbkeze, aki elősegíti, hogy a napi munka gördülékenyen menjen a cégnél. Sokrétű feladatkört láthatsz el, mely során precizitásra, jó kommunikációs készségre és kiváló szervezőkészségre lesz szükséged. Irodai titkár pozícióba a legtöbb esetben hölgyeket keresnek, hiszen általában a nők a munkaidőn túl is hatékonyan menedzselik a mindennapi teendőket, pl. a háztartással és családdal kapcsolatos feladatokat.

Segédkönyvtáros

A könyvtári munkához nem árt, ha szereted a csendet, a könyveket, valamint a rendet. Fontos, hogy örömmel töltsön el a dolgok rendszerezése, aminek eredményeképpen minden ott van, ahol lennie kell, így könnyen kikereshető. A hölgyek általában rendszeretőbbek, mint a férfiak, így segédkönyvtárosként is könnyen tudnak érvényesülni.

Bármelyik keresett női szakmára is essen a választásod, kívánjuk, hogy tudj benne érvényesülni.

További szakmákért nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán!