Láttál már naplementét festő robotot? Vagy a diákokkal szót értő tanárgépet hatodik óra után? Akad még néhány terület, ahol a mesterséges intelligencia nem helyettesítheti a humán erőforrást. Milyen terület marad meg minden szó szerint emberinek? Mutatunk öt példát.

Török Réka, az Orientify karriertervező portál alapítójának írása.

A legtöbb területen egyre fontosabbá válik az automatizáció. Nem túlzás azt állítani, hogy két évtizeden belül a dolgozók 70 százaléka nem a jelenlegi feladatát végzi majd, a szakmák mintegy 50 százaléka pedig hazánkban is automatizálhatóvá válik. A kereskedelemben, számos irodai tevékenységben, az ügyvitelben ezek az arányok még inkább megdöbbentővé válhatnak majd.

A technikai szárnyalás ellenére maradnak olyan szakmák, amelyeket talán mindig az emberek végeznek majd el, de jó darabig biztosan. Ezek leginkább érzelmi-társas és összetett problémamegoldó készségeink használatával kapcsolatosak.

1. Tanárok

Ma már egyre kevésbé van szükség klasszikus értelemben vett „tankönyvi”, lexikális tudásra, hiszen a legtöbb ilyen információ néhány kattintással elérhető. A pedagógusokra ilyen szempontból valóban nem úgy kell számítani, mint mondjuk tíz-húsz évvel ezelőtt. Az ő feladatuk a nevelés, az értékközvetítés, a komplex gondolkodás elősegítése, a motiválás. Csupa olyan, amit számítógépen hiába keresnek a tanulók.

2. Egészségügyi szakemberek

Ebben a területben azért lehetünk biztosak, mert az egészségügy nem működhet empátia, biztatás és bátorítás nélkül. Ugyanakkor természetesen egyre inkább fontossá válik a technológiai innovációk sokasága, a gépek szerepe bizonyos területeken. Ilyen például a diagnosztizálás. A betegek állapotának javításához azonban a humánum elengedhetetlen.

3. Jogászok

Bár a jogszabályok ismeretét egy számítógépes szoftverre is bízhatnánk, de egy jogász feladata jóval komplikáltabb, mint a paragrafusok visszaidézése. A mesterséges intelligencia nem tudná a komplexitást igénylő konfliktushelyzeteket megoldani. A szakmai döntések meghozatala nem megoldható jogszabályok ismeretével, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni egy-egy döntés meghatározásánál, aminél szükség van a kritikus gondolkodásra, az empátiára, az emberi agyra.

4. Tanácsadók

Az egészségügyi szakemberekhez hasonlóan az empátia varázslatos képességével és annak hasznosítani tudásával rendelkeznek. Érzékeny kérdésekkel kell foglalkozniuk, olyanokkal, amikkel a robotok nem tudnának. Ennek módszertanát egy gép sosem tudná megtanulni, a mesterséges intelligencia nem helyettesítheti őket.

5. Művészek

Az öt közül talán a legegyértelműbb szakma. A művészek mind érzelmeikből és az elméjük kreativitásából táplálkoznak. Saját tapasztalataikat, benyomásaikat viszik vászonra, filmre, színpadra, és még sorolhatnánk, hogy hova. Minden alkotás a művész egyedi lenyomata. Egy robot szerinted képes lenne erre?

Nem kérdés, hogy a digitalizáció kora elképesztő módon alakítja át az egyes foglalkozásokat. Az automatizáció mindenre hatással van, de ettől még az emberi tényezőtől nem tekinthetünk el. Az egyes szakmák oktatásának megreformálásával a két tényezőt remekül össze lehet hangolni.