Az ingyenes OKJ képzésekkel kapcsolatban a legtöbben csak annyit tudnak, hogy az állam 2 szakma megszerzését támogatja. Nem könnyű feladat kiigazodni a neten terjengő rengeteg információ közt, ezért összeszedtem a 10 legfontosabb tudnivalót az ingyenes OKJ képzésekről.

  1. A 2015. júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül.
  2. Bár elméletileg 25 éves korig lehetne nappali képzésre járni – akkor is, ha már van valakinek OKJ-s papírja – a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.
  3. A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amikért korábban tanfolyami jelleggel végeztünk el, és fizettünk érte.

Inkább fizetős képzést választanál? Itt találsz 97 helyszínen 1713 tanfolyamot.

  1. Diplomával rendelkezők is 2 OKJ-s szakmát szerezhetnek meg ingyenesen. Amennyiben van már diplomád, de nem lépted túl a korhatárt, ugyanúgy jelentkezhetsz az ingyenes első OKJ-képzésedre nappali tagozatra. Ilyen esetben nem számít, hogy államilag finanszírozottan szerezted-e meg a diplomádat, a két képzési típus külön számítja az állam.
  2. Az ingyenes OKJ-s képzések iskolarendszerűek, ezért diákigazolványt igényelhetnek a tanulók. (Nappali tagozaton nappalis, esti tagozaton estis diákigazolványt.)
  3. Az ingyenes OKJ képzések szeptemberben indulnak, vagy keresztféléves képzések esetén februárban.
  4. A képzések 1, 2 vagy 3 tanév alatt végezhetőek el.
  5. Az állam által meghatározott hiányszakmákat tanuló diákok tanulmányi eredményeiktől függően ösztöndíjat kaphatnak. A hiányszakmák listáját minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok állítják össze, majd a kormány hagyja jóvá – a 2017/2018-as tanévre vonatkozó lista itt található (link: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16164.pdf) (az 5. melléklet).

Mégis ingyenes OKJ képzést keresel? Itt találsz néhányat, nézd meg!

  1. Nem minden OKJ-s képzés ingyenes. A felnőttképzések nem iskolarendszerűek, nem ingyenesek, és nem jár a tanulóknak diákigazolvány sem. Ugyanakkor rugalmasabb időbeosztásban, rövidebb idő alatt szerezhetnek szakmát a résztvevők, mint az ingyenes felnőttoktatás során.
  2. Az ingyenesen megszerezhető szakmák listája a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálható. A képzési jegyzékben azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is – elméletileg.