Amikor elhatározzuk, hogy már meglévő végzettségünk mellé egy (újabb) szakmát szeretnénk tanulni, örömmel vesszük tudomásul a hírt, hogy immár 2 OKJ-s végzettség megszerzését biztosítja ingyenesen az állam. Akkor jön a feketeleves, amikor elkezdünk kutatni a ténylegesen elvégezhető tanfolyamok után, és csalódottan tapasztaljuk, hogy elég szűkösek a lehetőségeink az ingyenes tanfolyamok tekintetében.

Számos iskola, bár ingyenesnek hirdeti magát, valójában rejtett költségek sorával fizetteti ki a tandíjat. Bár sokan trükköznek a szakképzési piacon, a magas színvonalú szakképzők kínálata is jelentősen lecsökkent. Ezért összeszedtem az okokat, hogy miért ilyen nehéz ingyenes képzéseket találni, és mit tehetünk, ha mégis ingyen szeretnénk szakmát tanulni.

 

Az okok:

  1. Az alapítványi iskolák visszaszorítása

A 2010-es évektől kezdve az alapítványi iskolák aránya jelentősen lecsökkent. Több neves szakképző intézmény is alapítványi fenntartású iskolaként működött, de egy sor állami intézkedés következtében működésük egyre nehezebbé vált. Először átfogó ellenőrzési hullám indult az alapítványi iskolák körében, majd szigorítottak a működési feltételek ellenőrzésén is. Ezután bevezették a sokak által kifogásolt szakmaszerkezeti döntést, mellyel a kormány előre meghatározza, mely szakmák képzését finanszírozza, milyen létszámban, és melyekét egyáltalán nem. Nagyon sok szakmát az utóbbi körbe soroltak. Például hiába a köztudottan hatalmas informatikushiány, e körbe került az összes informatikai szakma is. A szakmaszerkezeti döntés megjelöli azokat a „korlátozottan támogatható” szakképesítéseket, amelyekben megyénként csak meghatározott számú tanuló képzését támogatja az állam. Ez rögtön felveti az első problémát: hogyan tudná bárki megmondani, hogy az ország különböző területein hány szakácsra, autószerelőre, ápolóra, fodrászra lesz szükség néhány év múlva, amikor a most jelentkezők majd végeznek?

Kevés ingyenes képzés, de mi az oka?

Bár még bőven vannak ingyenesen elvégezhető képzések, ezeket sokkal nehezebb megtalálni, mint 2 éve. Mit tegyél mégis, ha ingyen akarsz tanulni? Olvass tovább, a cikkben lesz a megoldás!

A kormányrendelet azt is megmondja, hogy egy-egy szakmában melyik fenntartó hány tanuló képzésére kaphat támogatást, így a szakmaszervezeti döntés alkalmas az alapítványi iskolák háttérbe szorítására is. A dokumentum magyarországi régiókra lebontva tartalmazza az adott tanévre tervezett szakképzési keretszámokat, azaz e döntés szerint kapnak vagy nem kapnak államilag finanszírozott helyeket a szakképző intézmények. Tehát az alapítványi szakképzőktől nem vonták meg a működési engedélyt, ugyanakkor nem kaptak államilag támogatott helyeket az általuk oktatott szakmákhoz.

Ezzel jó nevű intézményeket fosztottak meg képzéseik megtartásának lehetőségétől, ugyanakkor több olyan iskola kapott keretszámokat, melyek előtte nem oktatták az adott szakmát. Ennek következményeképpen sok, jellemzően alapítványi szakközépiskola által oktatott szakma képzése lehetetlenült el, mert a keretszámot kapó fenntartók nem voltak képesek a magániskolák feladatainak átvételére.

A keretszámokat minden évben újraosztják, így az iskoláknak esélyük sem volt alkalmazkodni, esetleg új képzéseket engedélyeztetni. Sok képzés elindítása jelentős beruházással jár. Ha azonban csak egy évig taníthat egy iskola egy képzést, nem éri meg a befektetés.

Végül 2016 januárjában olyan szabályozás született, amely kötelezné az alapítványi iskolákat, hogy a helyi szakképzési centrum tagintézményévé, esetleg egy más tagiskola telephelyévé váljanak. Ráadásul a rendelet megköveteli, hogy az iskolák adják át eszközeiket és vagyonukat a szakképzési centrumnak.

 

  1. Új OKJ

2016 szeptemberétől átalakultak az iskolatípusok. A szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban, szakiskolákban és speciális szakiskolában, valamint felnőttképzési tanfolyamokon már csak az új OKJ kiírás szerint lehet jelentkezni. Rengeteg képzés ingyenessége megszűnt, vagy kivezették a képzési jegyzékről.

 

  1. Tankötelezettség korhatárának csökkenése

2012 őszétől lecsökkent a tankötelezettség korhatára 16 éves korra. Éppen ezért sokan 16 évesen már ingyenes szakmát adó intézményeket keresnek. Az OKJ-s szakmák jó részének megkezdése már érettségihez kötött, ezért hamar betelnek az érettségihez nem kötött tanfolyamokon az ingyenes helyek.

 

  1. Szakképzési centrumok

2015-ben az állami szakképző iskolákat a szakképzési centrumok vették át. A fenntartó az NGM lett. A szakképzési centrumok költségvetésében alig van keret a reklámköltésekre, így a centrumok képzéskínálata nem mindig jut el a tanulni vágyókhoz.

 

Hol lehet az államilag támogatott (ingyenes) képzéseket igénybe venni?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán található szakmakeresővel (https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=595&Itemid=267) kiválaszthatjátok, mely szakma érdekel titeket, és hol szeretnétek tanulni.

Ezen kívül szintén erről a linkről tölthető le a szakképzési centrumok elérhetőségeit tartalmazó táblázat. (https://www.nive.hu/Downloads/Szakkepzesi_centrumok/DL.php?f=SZC_elerhetosegi_adatok.xlsx ) Ebben szerepel cím és telefonszám is, illetve a centrumhoz tartozó szakképzők adatait is tartalmazza.

 

Milyen egyéb lehetőségeink vannak, ha ingyen szeretnénk szakmát tanulni?

Fontos, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján nem minden intézmény található meg, ahol szakmai képzésre lehet jelentkezni, hiszen az egyházi vagy alapítványi fenntartású intézmények nem szerepelnek rajta. Ezért érdemes külön is rákeresni a neten, hogy milyen intézményekben milyen szakmát lehet tanulni. Néhány alapítványi iskola kínálata akár gyűjtőoldalakon is megtalálható, például a TanfolyamOKJ.hu (http://tanfolyamokj.hu/ ) weboldalán.