Ki ne akarna olyan munkát, melyet a saját időbeosztása szerint végezhet, érdekes, és még jól is lehet vele keresni? Nehéz elhinni, hogy van ilyen munka, ezért rögtön tízet is összeszedtem, hogy bebizonyítsam, tényleg nem lehetetlen.

1. Szövegíró

Sokan azt hiszik, az olvasás napjainkban leáldozóban van, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnének. Bár valóban egyre kevesebben vesznek a kezükbe könyvet vagy nyomtatott sajtót, digitális formában rengeteget olvasnak az emberek.

Emellett a szövegírás, tartalomgyártás a modern marketing egyik legfelkapottabb eszköze, ezért rengeteg szövegíróra van szükség, gyakorlatilag bármilyen témában. Ha van egy kedvenc témád, amiről naphosszat tudnál beszélni és írni, itt az ideje, hogy billentyűzetet ragadj. Ha sokat írsz egy területről, annak szakértőjévé válsz, így mindig téged fognak megkeresni abban a témában.

Mivel hiteles leszel az adott területen, ezért azok a cégek, akik kapcsolódnak a témádhoz, szívesen fizetnek majd azért, hogy írj nekik, vagy használhassák írásaidat.

2. Vlogger

Ma már a fiatalok elsősorban nem a tévéből tájékozódnak, hanem az internetről, ezért egy-egy youtube-os véleményvezérnek hatalmas rajongótábora lehet.

Ha szeretsz videózni, egyedi hangvételed van, mellyel képes vagy megszólítani másokat, és elég kitartó vagy, nyert ügyed van.

A vlogolás nem a leggyorsabb pénzkereseti lehetőség, de hosszú távon jól jövedelmező. (Gondolj csak Szirmai Gergely vagy Dancsó Péter videóblogjára!)

Ha elég nagy követőbázist sikerül építened, a YouTube hirdetési jutalékot fizet, és már cégek is megkereshetnek, hogy mondj véleményt termékükről.

3. Grafikus

„Egy kép többet mond ezer szónál.”

A marketing esetében ez fokozottan igaz. Éppen ezért hatalmas kereslet van a grafikusokra. Nem kell feltétlenül egy dizájn stúdiónál dolgoznod, ha megrendeléseket szeretnél.

Grafikusként tervezhetsz logókat, arculati elemeket (pl. névjegykártyát, levélpapírt, brosúrákat). Már néhány munkával komoly jövedelemre tehetsz szert.

4. Webprogramozó

Ma már minden működő cégnek szüksége van egy jól használható, felhasználóbarát weboldalra.

Bár már van lehetőség arra, hogy félkész elemekből néhány óra alatt pofás weboldalt készítsünk, sok esetben azonban egyedi fejlesztésre van szükség.

Ezekben a helyzetekben van szükség a webprogramozók munkájára. Mivel kevés a szabadúszó webrogramozó, biztos lehetsz benne, hogy el leszel látva megrendelésekkel.

5. Webdesigner

A cég weboldala sok esetben az első dolog, amivel egy ügyfél találkozik.

Éppen ezért fontos, hogy a honlap összhangban legyen a cég profiljával, ugyanakkor könnyen kezelhető legyen, és feleljen meg a legújabb trendeknek.

Ebben tud segíteni egy webdesigner.

A szakmához jól jöhet a grafikai tudás, hiszen a grafikai szoftverek ismerete elengedhetetlen a munkához. Egy-egy webdeigner munkáért akár hat számjegyű fizetség is járhat.

6. Coach

A mai rohanó világunkban egyre nagyobb szükség van olyan emberekre, akik segítenek a célok kitűzésében, és a megvalósítás lépéseinek kialakításában.

Ebben segít egy coach.

Mivel a coachok ügyfelei általában cégvezetők vagy magas beosztású szakemberek, olyan körökben mozoghatsz majd, ahol meg is fizetik a munkádat.

Egy coach óradíja átlagosan 15-40 000 Ft között mozog.

7. Online kereskedő

Jó érzéked van a kereskedelemhez?

Akkor ez a neked való szakma.

Külföldről már potom összegekért rendelhetsz divatos holmikat, amiket a magyar piacon szép haszonnal adhatsz tovább.

Termékeidet saját weboldalon, webshopban is árulhatod, de akár a Vaterán is eladhatod.

8. Programozó, szoftverfejlesztő

Az informatika ma már a mindennapjaink része, ezért hatalmas kereslet van a programozókra.

Programozóként vállalhatsz munkát megrendelésre is, de akár saját ötletedet is megvalósíthatod egy startup vállalkozás keretében.

9. Fotós

Ha ügyesen fotózol, könnyen pénzre válthatod tudásodat.

Jól sikerült fotóidat eladhatod újságoknak, vagy online képgyűjtő oldalaknak (pl. iStock, Shutterstock), gyakorlatilag bármilyen témában. Emellett vállalhatsz különféle megbízásokat a termékfotózástól a portréfotózásig. Ha jó érzéked van a beállított kompozíciókhoz, és a pillanatfelvételekhez is, akár esküvői fotós is lehetsz.

Érdemes először az ismeretségi körödben kipróbálni magadat, aztán egy jó honlappal, egy igényesen összeválogatott referenciaanyaggal már másoknak is eladhatod szolgáltatásodat. Egy esküvői fotózással egy nap alatt akár 100-130 000 Ft-ot is kereshetsz, emellett egyre nagyobb divat a jegyes fotózás, kismama fotózás is.

10. Sminkes

A jó megjelenés kiemelten fontos napjainkban, melynek része a nők esetében a tökéletes smink is.

Egy-egy kiemelten fontos eseményhez (pl. esküvő, fotózás, rendezvény) a legtöbben profi szakember segítségét kérikSminkesként már egy esküvő alatt is jól kereshetsz, hiszen a menyasszony mellett az örömanyák és koszorúslányok sminkjét is rád bízzák majd.

Sminkmesterként profi fotózásokon vagy esetleg filmforgatásokon is dolgozhatsz, így könnyen elérheted az álomfizetést.