A cím elolvasása után a többségnek három gondolata van:

  1. „Már megint rám akarnak sózni valamit, amiért fizetni kell.”
  2. „Kinek van ma pénze drága tanfolyamokra?”
  3. „Minek fizetnék olyanért, amit ingyen is megkaphatok?”

És igen, ezek mind jogos felvetések. Ám érdemes más szempontokat is megvizsgálni, amikor úgy döntünk, OKJ-s tanfolyamot választunk.

 

Nem minden tanfolyam indul ingyenes formában

A legtöbben nem úgy választunk tanfolyamot, hogy megnézzük az ingyenes kínálatot. Sokszor évekig érlelődik a kérdés, hogy mik is szeretnénk lenni, mivel szeretnénk foglalkozni, mi az a hivatás, melyet hosszú éveken át szeretnénk űzni.

Talán Te is álmodoztál arról gyerekkorodban, hogy szakács, óvodai dajka vagy fotós leszel, és a hobbidból fogsz megélni. Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy „Találj olyan munkát, amit szeretsz, és az életben egy percet sem kell dolgoznod.”

Ezért fontos, hogy mindenképpen olyan szakmát válassz, melyet igazán szeretsz csinálni.

Ha már dolgozol valamit, érdemes egy kérdést feltenned magadnak: Ha nyernél a lottón 1 milliárd forintot, másnap bemennél dolgozni? Nagyon szomorú, hogy az emberek többsége azt válaszolja, hogy másnap azonnal felmondana, és teljesen más dologba kezdene. Ez azt jelenti, hogy az emberek többsége nem szereti a választott szakmáját.

Tudtad azt, hogy minden sikeres ember imádja a munkáját és a szakmáját? Ha szereted a hivatásodat, sokkal jobban beleásod magad, mint azok, akik csak kényszerből csinálják. Mivel érdekel, a munkaidőn túl is szívesen foglalkozol vele, így egyre jobb és jobb leszel. Ez persze a fizetésedben is meglátszik majd.

Na, de hogy a lényegre térjek. Az állam sajnos nem minden szakma elvégzését biztosítja ingyenes formában. Erről minden évben kiad egy úgynevezett szakmaszerkezeti döntést. Így aztán hiába lennél óvodai dajka, ha azt egyik állami fenntartású iskola sem indítja ingyenes képzésként.

De ha a hosszú távú előnyöket nézed, sokkal jobban megéri olyan szakmát választani, mely igazán érdekel, és szívesen csinálod, mint kényszerűségből elvégezni egy ingyenes képzést.

Te is a hosszú távú előnyöket nézed, és szétnéznél az 1539 fizetős tanfolyam között?

Az idő pénz

Egyáltalán nem mindegy, mennyi idő alatt lehet elvégezni egy tanfolyamot. Az ingyenes képzések iskolarendszerűek, így egy tanév szeptembertől júniusig tart.

Az OKJ-s képzések többsége 2-3 tanév alatt végezhető el iskolarendszerben. A nappali tagozatos képzéseken reggeltől délutánig tart a tanítás minden hétköznap, az esti tagozatos képzéseken pedig hetente 2-3 nap kell iskolába járni kora délutántól este 8-9-ig.

A tanfolyami rendszerű képzések esetén az iskolák jobban igazodnak a munkaidőhöz, így az esti képzések kicsit később kezdődnek, illetve hétvégi ütemezésű tanfolyamokat is indítanak.

A legtöbb képzést fél-egy év alatt is elvégezheted, így hamarabb elhelyezkedhetsz a választott szakmádban.

Most persze biztosan felvetődik benned, hogy „persze, de az ingyenes képzésen több idő van megtanulni a szakmát, ezért biztosan jobb, mint egy fizetős tanfolyam.” De érdemes tovább olvasnod, hogy lásd, a tanfolyam hossza nem garantálja a minőséget.

 

Kevesebb motiváció

Az ingyenes képzésekre jellemzően nem a legmotiváltabb tanulók jelentkeznek, hanem sokszor csak a diákigazolvány megszerzése a cél. Ennek megfelelően sokszor unatkoznak az órákon, és a motivált tanulókat is hátráltatják.

Ezzel szemben egy fizetős tanfolyamon a résztvevők jelentős összeget fizettek azért, hogy azt a szakmát tanulják, amit Te is, így biztosan nem fogják hülyeségekkel zavarni a tanítást.

Egy ingyenes képzésen, valószínűleg Te is hajlamosabb leszel arra, hogy elsunnyogj egy-egy kevésbé izgalmas órát. A fizetős képzések esetén azonban nem csak belső, hanem külső motivációs tényező (kifizetted a tanfolyam árát) is biztosítja, hogy elmenj az órákra és rendesen tanulj.

A válogatott és motivált tanulói csoportokban sokkal jobb minőségű az oktatás, hiszen a tanár a tananyagra, és az előremutató kérdésekre tud koncentrálni a fegyelmezés helyett. Így aztán az alacsonyabb óraszámú tanfolyamon is jelentősen több tudásra tehetsz szert, mint egy hosszabb, több éves képzés során. (Persze, ha csak a diákigazolvány kell, az ingyenes képzés valóban jobb választás.)

 

Megfelelő körülmények, eszközök

Az ingyenes oktatást az állam finanszírozza, de az elmúlt években kiderült, hogy kormányaink nem igazán bőkezűek, ha oktatásról van szó. Ennek megfelelően az állami intézményekben sokszor a kréta is hiányzik, a tankonyháról, megfelelő számítógépekről vagy munkaeszközökről már ne is beszéljünk.

Nem mindegy, hogy például grafikusként modern laptopokon, vagy 10 éves számítógépeken kell megoldanod a feladatokat, vagy a nyári melegben forró, télen néha fűtetlen helyiségben kell aszalódnod, a korszerű, klímás tantermek helyett.

 

A képzések ára

Igen, tudjuk, hogy a képzések ára meghatározó tényező. De a legtöbb iskola biztosít részletfizetési lehetőséget, így nem egy összegben kell kifizetned a tanfolyam árát, hanem több hónapra elosztva.

Az önköltséges tanfolyam elvégzése mellett folyamatosan tudsz dolgozni, ezért nem esik ki jövedelmed a tanulási idő alatt. A fizetős képzéseket indító iskolák sok esetben remek kapcsolati hálóval rendelkeznek, így a tanfolyam elvégzése után segítenek, hogy minél hamarabb elhelyezkedhess az új szakmáddal.

Összességében tehát elmondható, hogy bár elsőre az ingyenes képzések jó választásnak tűnnek. A fizetős tanfolyamok hosszú távon több előnyt biztosítanak.

Adsz egy esélyt Magadnak, és szétnézel a fizetős képzések között?