Hamarosan kiderülnek a felvételi ponthatárok. Bár minden jelentkező bízik abban, hogy bekerül az áhított főiskolára vagy egyetemre, nem árt, ha van egy B terv is. A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtött néhány lehetőséget erre az esetre.

A 2017-es felvételi ponthatárait július 26-án, este nyolckor hozzák nyilvánosságra. Azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha idén nem vettek fel a kiszemelt főiskolára vagy egyetemre, hiszen számos lehetőség van még előtted, ha tanulni szeretnél.

Pótfelvételi

A legkézenfekvőbb lehetőség a pótfelvételi eljárás, melyre várhatóan augusztus közepéig lehet majd jelentkezni. A pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akik a hagyományos felvételi eljárás során semelyik felsőoktatási intézménybe nem kerültek be, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni, a felsőoktatási intézmények pedig jellemzően már csak önköltséges formában indított képzésekre vesznek fel jelentkezőket.

Pontok gyűjtése

Ha a pótfelvételi sem hozza meg a várt eredményt, elkezdhetsz további pontokat gyűjteni a következő, őszi felvételi időszakra, például szintemelő érettségi vagy nyelvvizsga letételével. A B2-es, komplex (régi nevén középfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 28, a C1-es, komplex (régi nevén felsőfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 40 pont jár a 2017-es felvételin.

nyelvvizsga többletpontok

A felvételin komoly előnyt jelent, ha van nyelvvizsgád.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphatnak a felvételizők, bármennyi nyelvvizsgájuk is van, illetve egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár többletpont.

A már meglévő középszintű érettségi vizsgát emelt szinten is megismételheted,  az első ilyen alkalom a szintemelő vizsga (a továbbiak már ismétlő vizsgának számítanak). Az érettségi bizonyítvány megszerzéséig szintemelőt csak idegen nyelvből vagy informatikából lehet tenni, a bizonyítvány megszerzése után viszont bármely, emelt szinten választható érettségi tárgyból vizsgázhatsz.

Ha nem sikerült jól az első alkalommal az érettségi, akkor ismétlő vizsgával próbálhatod meg kijavítani az eredményedet. Arra is van lehetőség, hogy olyan tantárgyból vizsgázz, amiből még nincs érettségid. Ez a kiegészítő vizsga.

A főiskolai vagy egyetemi továbbtanuláson túl azonban más lehetőségeid is vannak, például elvégezhetsz egy OKJ-s képzést.

Ingyenes és fizetős OKJ-s képzések

2015 júniusától az állam már két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül lehet ingyenesen tanulni. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

Érettségivel szakképesítésenként három tanéven keresztül lehet ingyenesen tanulni. Az OKJ-s képzések nagy része kétéves, így az sem okoz gondot, ha az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig tart megszerezni a bizonyítványt.

Jelentősen lecsökkent azonban azoknak a felnőttoktatási intézményeknek száma, ahol ingyenesen lehet szakmát tanulni, és nem is minden az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakma végezhető el államilag támogatott formában, csak fizetős felnőttképzésben. Számos felnőttképző intézmény indít OKJ-s tanfolyamokat, ahol rövidebb idő alatt szerezhetik meg a szakmai végzettséget a jelentkezők, mint az iskolarendszerű képzések során.

„A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Ezek az iskolák igyekeznek alkalmazkodni a munkaerő-piaci kereslethez, és sok esetben partnercégekkel együttműködve segítenek a végzett tanulóknak az elhelyezkedésben. A diákok igényeihez is jobban igazodnak az iskolarendszerű képzésekhez képest, például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.” – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa.

Fontos tudni, hogy az OKJ-s képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott félévek, így ugyanannyi ideig tanulhatsz majd állami ösztöndíjas formában, mint azok, akik nem szereztek OKJ-s végzettséget. (Ez egyébként fordítva is igaz: ha már van diplomád, akkor is ingyenesen végezhetsz el két OKJ-s tanfolyamot.)

OKJ-s képzés

Felsőfokú vagy emelt szintű OKJ-s képzések elvégzése szintén többletpontokat jelenthet a felvételinél.

Felsőfokú vagy emelt szintű OKJ-s képzéseket abban az esetben is érdemes elvégezni, ha a későbbiekben egyetemi vagy főiskolai képzésre szeretnél jelentkezni, hiszen ha az adott szakirányon tanulsz tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpontot kaphatsz.

 

Online kurzusok

Az internet számos új lehetőséget biztosít a tanulásra. Ma már számos külföldi egyetem (pl.: a Berkeley, a Cornell és a Technische Universität München) képzésein vehetsz részt teljesen ingyenesen az edX nevű virtuális platform segítségével. Bár diploma nem jár az elvégzett órákért, de mesterigazolást kapsz a képzés végén.

külföldi egyetem online

Berkeley, Cornell, Princeton, Columbia, Yale és további 150 intézmény, számos külföldi egyetem képzéseit elvégezheted ingyen.

A Stanfordról indult Coursera is hasonló elven működik, mint az edX. Ezen a platformon már 150 intézmény – köztük a Princeton, a Columbia, a Yale, a University of London és az École Polytechnique Fédérale de Lausanne – képzései közt válogathatsz.

Emellett persze nem csak egyetemi kurzusokon vehetsz részt az interneten. Ma már a legtöbb szakmához kapcsolódó ismeretanyag megtalálható online is, például a Webuni weboldalán.