Modulzáró vizsgára vagy OKJ-s vizsgára tanulsz? Mindenki máshogy készül fel a nagy megmérettetésre, ezért fontos, hogy kitapasztald, melyik tanulási módszer a legmegfelelőbb a számodra. Jó tanulási technikák elsajátításával könnyebben veszed majd az akadályokat.

A Centrum Oktatóközpont összegyűjtött néhány jól működő taktikát, mellyel sikeresen készülhetsz fel a vizsgákra.

Tervezd meg a tanulásra szánt időt

Számold meg, hány olyan napod van, amikor tanulni tudsz a vizsgára. Nézd meg, mennyi anyagot kell megtanulnod, és a rendelkezésre álló idő kb. háromnegyedére arányosan oszd el a tananyagot. Például, ha száz oldalt kell megtanulnod tíz nap alatt, akkor 7 napra elosztva ez napi 14-15 oldal. A maradék három napot szánd az ismétlésre.

A tanulási idő megtervezésénél érdemes annál is kevesebb idővel számolni, mint amennyit gondoltunk, hogy elegendő lesz. Úgyis közbejön egy telefon vagy bármi más. Ilyenkor sokszor nem kalkuláljuk bele, hogy időnként enni és aludni is kell, erről se feledkezzünk meg. Minél reálisabban látjuk a lehetőségeinket, annál több esélyt adunk magunknak. Attól, hogy azt képzeljük, hogy elég lesz két óra alvás, és evés közben is végig fogunk tudni tanulni, a valóságban még nem lesz több időnk.

Ne halogass!

Sok tanulóra jellemző, hogy a vizsga előtt pár nappal kezd csak el készülni a vizsgára, ahelyett, hogy folyamatosan tanult volna óráról órára. Ez több szempontból sem jó választás, hiszen a rövid idő miatt sokkal kevesebb dolog marad meg az anyagból a későbbiekben, illetve a stressz miatt sem tudunk olyan hatékonyan memorizálni, mintha a vizsga előtt már csak át kellene ismételni a tételeket. Sőt az is előfordulhat, hogy nem is jut időnk minden egyes tételre, és ha kimaradnak dolgok, fenn áll a veszélye, hogy pont abba kérdeznek majd bele a vizsgán.

Ne magolj, és felejtsd el a puszta olvasgatást!

A magolás – bár rövid távon akár hatásos is lehet – nem a legjobb taktika. Magoláskor ugyanis arra koncentrálunk, hogy szóról szóra visszamondjuk az anyagot, nem pedig arra, hogy értelmezzük, és saját szavainkkal lényegre törően adjuk vissza a tanultakat.

A többszöri puszta olvasgatás, szintén nem a legjobb módszer. Habár itt a szöveg értelmezése megtörténik, a memorizálási folyamat mégis elmarad. 1-2 olvasás után érdemes áttérni valamilyen memorizálási módszerre, mert az olvasgatással csak az időnket vesztegetjük, hiszen nem fog tartósan bevésődni az információ.

Tanulj aktívan!

Az aktív tanulás azt jelenti, hogy jegyzetet készítesz, kérdéseket tesztel fel magadnak, majd megpróbálod ezekre megtalálni a választ a könyvben. Esetleg próbáld meg olyan valakinek elmagyarázni az anyagot, aki sosem hallott még róla.

Ha vannak régi feladatsorok, érdemes azokon is gyakorolni, hogy megszokd a típusfeladatokat, így magán a vizsgán kevesebb idő megy el a kérdések értelmezésére.

Ha olyan anyaghoz érsz, amit nem értesz, feltétlenül keress plusz információt, vagy kérj segítséget. Addig ne menj tovább, amíg nem érted a tanulnivalót.

Kösd a tanultakat a már meglévő ismereteidhez!

Hasznos stratégia, ha úgy olvasod újra az anyagot, hogy folyamatosan kapcsolatokat keresel a leírtak és a már meglévő ismereteid között. Ez is – a régi és az új tudás összekapcsolása – nagyban fokozza a tanulás hatékonyságát.

Kapcsold ki a zavaró eszközöket

Amikor elszánjuk magunkat a tanulásra, mindent iktassunk ki, ami zavaró lehet. A tv, zene, telefon vagy a számítógép nem fognak segíteni a koncentrálásban. Abban biztosak lehetünk, hogy tv-t bámulva vagy a telefonon pötyögve egy szót sem fogunk megtanulni az anyagból. Ezek a dolgok csak az időnket húzzák feleslegesen. Még ha nincs is kedvünk tanulni, vegyünk erőt magunkon, kapcsoljuk ki a zavaró eszközöket, így hamarabb végezhetünk a tanulnivalóval, aztán azzal foglalkozhatunk, amivel csak akarunk.

Jutalmazd meg magad!

Ajánlj fel magadnak valamilyen jutalmat, ha egy nagyobb feladatot elvégeztél. Nem kell nagy jutalmakra gondolni, hanem olyan egyszerű dolgokra, mint egy kocka étcsoki, a kedvenc számod meghallgatása, vagy pár perc netezés. Ezután újra neki lehet állni a feladatoknak.

A vizsga előtti éjszaka már ne tanulj!

Fontos, hogy friss és összeszedett legyél a vizsga napján, így ha előtte éjszaka csak pár órát alszol, akkor az nagy eséllyel rossz hatással lesz a szervezetedre. Este csak készíts össze mindent, amit a vizsgára vinned kell, aztán pedig foglalkozz olyannal, ami kikapcsol, pihentet.

Feküdj le időben, hogy ki tudd aludni magad. Nincs annál bosszantóbb, ha azért nem tudsz jól megoldani egy feladatot, mert fáradt vagy a gondolkodáshoz, pedig tudod, hogy rendesen felkészültél.

Este csakis pozitív gondolatok járjanak a fejedben, hidd is el, hogy meg tudod csinálni.

Ha pedig kedvet kaptál egy OKJ-s tanfolyamhoz, nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán.