Nőként állást keresni is nagy kihívást, hiszen a munkaadók nem szívesen vesznek fel olyan munkaerőt, aki pár éven belül elmehet szülni. Fiatal házasként ez hatványozottan igaz, hiszen a házasságra, mint a családalapítás előszobájára tekintenek.

Ha végre sikerül elhelyezkednie az ember lányának, újabb különbségekbe ütközik…a fizetések terén. Vannak olyan szakmák, ahol törvényileg szabályozott a fizetés, vagy épp leginkább nők dolgoznak azon a szakterületen, így nincsenek releváns különbségek. Ám a versenyszférában már a pályakezdőknél elindul a különbségtétel. Magyarországon a 35 és 45 év közötti korosztálynál már átlagosan 22%-os különbség van a férfiak és a nők fizetése között.

Mi áll a különbség hátterében?

  • Kevesebb női vezető van. A felsővezetők alig 22%-a nő, ráadásul, ők is kevesebbet keresnek férfi társaiknál.
  • Egy harvardi kutatás kimutatta, hogy elsősorban a rugalmas időbeosztást követelő munkahelyeken különböztetik meg a férfi és női alkalmazottakat, hiszen a nők több időt töltenek a gyerekekkel, vagy épp idős, esetleg rászoruló családtagjaikkal. A tudományos területeken kevésbé számít a rugalmasabb beosztás, így a fizetésekben is kisebb az eltérés.
  • A mai napig él az a sztereotípia, hogy a férfiak a családban a kenyérkeresők, ezért több fizetés jár nekik.
  • A nők is felelősek az alacsonyabb fizetésekért. Egy amerikai kutatás szerint egy állásinterjún a női jelöltek 20-30%-kal alacsonyabb fizetési igényt határoznak meg, mint a férfiak.

A fizetésbeli különbségek azonban több hosszú távú problémát is okozhatnak, például bizonyos szakmák teljesen elnőiesednek (például a pedagógusok nagy része nő), másrészt a gyermekvállalási kedv is csökken, hiszen a versenyszférában a nők gyerek nélkül jobban tudnak érvényesülni.

Mit tehetsz azért, hogy nőként magasabb fizetésed legyen?

  1. Így keress nőként sok pénztLegyél határozott és magabiztos. Higgy abban, hogy szaktudásod ugyanolyan értékű, mint férfi versenytársaidé.
  2. Készülj fel az állásinterjú „kínos” kérdéseire! Bár a törvény tiltja a nők megkülönböztetését az állásinterjún, és az érzékeny, személyes információk megkérdezését, a legtöbb állásinterjún burkoltan (vagy kevésbé burkoltan) fel szokták tenni azokat. Dolgozz ki határozott (esetleg elutasító) válaszokat, és tereld a szakmai kompetenciáidra, tapasztalataidra a témát.
  3. Az állásinterjú előtt gondold át, milyen korábbi munkatapasztalataid, iskolai végzettségeid vannak, mellyel hasznos tagja lennél az állást hirdető cégnek. Ha az állásinterjún azt látják, valóban értékes munkatárs leszel, könnyen áttörheted az előítéleteket.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!