Azt csinálhatod, amit igazán szeretsz, miközben senki nem korlátozza a jövedelmed. De ha akarsz, még egy laptop mellől is dolgozhatsz mojitot kortyolva a napfényes tengerparton. Szuperül hangzik, nem igaz?

Nem árt tudnod, hogy a vállalkozás indításnak léteznek olyan kevésbé vonzó igazságai, amiket ritkábban szokás hangoztatni. Viszont a teljes képhez ezek is hozzátartoznak. Most ezekről fedjük le a leplet.

Egy vállalkozásötlet önmagában még nem sokat ér

Amikor virágzó vállalkozásokról van szó, sokan az egyedi ötletnek tudják be a kimagasló eredményeket. Holott a sikeres vállalkozás indítás képletében a megvalósítás markánsabb súllyal van jelen.

Egy ötlettel nem tudsz fizetni a boltban, nem adnak érte iparági elismeréseket év végén, és egymagában a vállalkozásod sem viszi el a hátán egy ígéretesnek tűnő koncepció. Inkább egy középszerű elgondolás tűpontos végrehajtással, mintsem egy világbajnok terv hanyag kivitelezéssel.

Kevés az esélye, hogy mindjárt az első vállalkozásod bombasiker lesz

Éppen ezért nem is feltétlenül érdemes túlmisztifikálni a vállalkozás indítást. Kérdezd csak meg bármelyik tapasztalt vállalkozó ismerősödet. A legtöbbjük minden bizonnyal teljesen mással foglalkozik ma, mint amivel annak idején elkezdte.

Ezzel a világon semmi probléma nincs. Próbálkozol, és elmész egészen a falig. Majd miután koppantál egyet, átgondolod az egészet, és megpróbálod másként. Egy sportból vett szólással élve lövésből lesz a gól. Erről szól valójában a vállalkozói lét.

A vállalkozás indítás nem jelent instant gazdagságot máról holnapra

A helyzet az, hogy az emberek többsége túlbecsüli azt, hogy hová is juthat el két hónap leforgása alatt. Azt viszont rendre alábecsülik, hogy milyen távlatokba juthatnának két éven belül.

A vállalkozás indítás első periódusa sokszor nem egy leányálom. Sok-sok befektetett munkaóra és erőfeszítés kellhet ahhoz, amíg egyáltalán az első fizetős vevőd megérkezik. Persze, ha egyszerűbb volna, akkor mindenki csinálná. Viszont az útközben felszedett tudás és tapasztalat felbecsülhetetlen értékű.

A vállalkozás indítás valójában élethosszig tartó tanulás

Az alkalmazotti léttel összevetve a vállalkozás indítás olyan, mintha kétszeres gyorsítással néznél meg egy oktatóvideót. Igazi mélyvíz, de ha megtanulsz benne úszni, utána bárhol ellubickolsz majd.

Megtanulhatsz weboldalt készíteni, elsajátíthatod az online és offline marketing hatékony módszereit, és profivá fejlesztheted magad az ügyfélszerzésben. Számlát állítasz ki, adót fizetsz, nagy horderejű döntéseket hozol, miközben az önképzésre is odafigyelsz.

Melózni kell, a folyamat pedig sokszor fáradtsággal és stresszel is együtt jár? Kétségtelenül. Viszont a vállalkozás indítás egy egészen más röppályára terelheti a mindennapjaid, korábban elkérhetetlennek hitt magasságokig repítve az életszínvonalad.