Vajon a 21. században beszélhetünk-e még tipikusan női és férfi szakmákról? Furcsán nézünk egy férfi műkörmösre, aki heteroszexuális?  Meghökkentene egy női ács vagy villanyszerelő?

Férfi vagy női szakma?Ma Magyarországon nem könnyű munkát találni, nem tervezhetünk egy szakmával egy egész életre. Érdemes folyamatosan képeznünk magunkat. Elképzelhető, hogy nem az első választott szakmánkban találjuk meg a számításainkat. Az élet egészen furcsa helyzeteket hozhat, így akár asztalosból is válhat belőlünk műkörmös.  Babér Balázs a gazdasági válság miatt keresett új megélhetési forrást és ezt férfiként a szépségiparban találta meg. Bár sokan még mindig furcsán néznek rá új szakmája miatt, ő úgy érzi, műkörmösként megtalálta számításait.

Sokak számára példaként szolgálhatna, hogy Zsolt nem hallgatott az előítéletekre, inkább kihasználta a kínálkozó lehetőséget. Te is be mernél vállalni férfiként egy nőiesnek tartott szakmát? Esetleg nőként egy férfias hivatást?

2013-ban a Jobb-Állás karrierblog felmérést készített, hogy melyik szakmát tartják a férfiak és a nők a legszexibbnek a másik nemnél. Érdekes eredmény volt, hogy a tipikusan elnőiesedett szakmák mellett, mint az titkárnő, óvónő, ápoló, hostess, légi utaskísérő, szerepelt a rendőr is. Ezzel szemben a nők által legszexibbnek tartott „férfi” szakmák közt egyetlen nőiesebb szakma sem szerepelt. A magyarországi kutatás azt mutatta, hogy míg a nők a hősiességet és az erőt tartják szexinek, a férfiak pedig elsősorban a dekoratív külsőt. Érdekes, hogy Németországban és az Egyesült Királyságban teljesen más eredmény született. Előbbinél a nők az orvosokat, a férfiak a jogászokat tartották a legszexibbnek, utóbbinál a csak nők körében végzett kutatás szerint a zenész, a bankár és a tanár a három legszexibb „férfi” szakma.

Női szakma férfikéntSajnos még mindig rengeteg előítélet van bizonyos szakmákkal kapcsolatban, hogy azt csak nők vagy csak férfiak végezhetik. Nyugat-Európában már külön programokat indítanak ezeknek a sztereotípiáknak a feloldására, pl. Svájcban a Nemzeti Jövőnap (Nationaler Zukunftstag), ahol a fiúk megismerkedhetnek a nőiesebb szakmákkal, míg a lányok a férfiasabbakkal.

Amíg Magyarország is eljut oda, hogy államilag is támogassák az ehhez hasonló kezdeményezéseket, érdemes a saját gondolkozásunkat is megváltoztatni a témáról. Ne féljünk attól, mit gondolnak a szomszédok, ha nőként CNC gépkezeléssel, vagy férfiként virágkötészettel szeretnénk foglalkozni. A lényeg, hogy olyan szakmát találjunk, melyet szeretünk, és segít kiteljesedni.

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!