Ahhoz, hogy sikeres legyél a munkádban, elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás. De munka és család mellett nagyon nehéz időt szakítani a tanulásra. Az online tanfolyamok ezekre a helyzetekre nyújtanak megoldást, és már számos képzés közül lehet válogatni az interneten. Bár rengeteg előnye van az egyéni tanulásnak, van néhány buktatója is. Éppen ezért összeszedtük Neked, milyen előnyei és hátrányai vannak az online tanulásnak.

Előnyök:

Akkor tanulsz, amikor jólesik: A felnőttképzéseket gyakran délutáni vagy hétvégi időpontokban szervezik, hiszen a legtöbben akkor érnek rá. Így viszont azok, akik esti vagy délutáni műszakban dolgoznak, vagy hétvégén inkább a családjukkal lennének, nem tudják megoldani a tanulást. Éppen ezért a rugalmas időbeosztás talán a legnagyobb előnye az online tanfolyamoknak, hiszen bármilyen legyen is a munkabeosztásod, akkor tanulhatsz, amikor Neked jó.

Bárhol tanulhatsz: Az online tanfolyamok során nem vagy helyhez kötve, hiszen csak internet és számítógép szükséges a tanuláshoz. Így, ha a szükséges tanfolyamot semelyik iskola sem indítja a környékeden, érdemes megnézni az online képzéseket.

Online tanulás

Akár kedvenc fotelodból sem kell felállnod ahhoz, hogy új ismeretekre tegyél szert, így ez a tanulás egyik legkényelmesebb módja.

Rengeteg dolgot tanulhatsz, akár ingyen is: Ma már nem csak fizetős online tanfolyamok léteznek, hiszen több mint 300 előadás a Berkeley-n, Harvardon, MIT-n elérhető a YouTube-n teljesen ingyen. Akkor sincsen gond, ha nem beszélsz jól angolul, hiszen már több magyar oldalon is találsz ingyenes online tanfolyamokat, pl. az Edutio.hu oldalán.

Az online tanfolyamok más szempontból is költséghatékonyak, hiszen nincs szükség tankönyvekre, ráadásul az útiköltségen is rengeteget spórolhatsz.

Testreszabható: Az online tanulás sokkal nagyobb szabadságot nyújt a diákoknak abban, hol, mikor, mit, hogyan, és milyen mértékben tanuljanak. Az emberek különböző indíttatásból állnak neki a kurzusoknak, így lehet, hogy valaki az alapjaitól szeretne elsajátítani egy területet, míg valaki már mélyebb ismereteket szeretne. Egy hagyományos tanfolyam során nincs lehetőség az egyéni igények kielégítésére.

Elősegíti a személyes fejlődést: Az online tanfolyamok segítik az élethosszig tartó tanulást, emellett újfajta tanulási stratégiákat is elsajátíthatsz ezekkel a képzésekkel.

Hátrányok:

Eszközigényes: Az online tanulás alapvető eszköze egy jól működő számítógép. Attól függően, hogy az online tanfolyam videó, hanganyag vagy letölthető jegyzet, esetleg élő online adásban zajlik, más-más eszközigénye van. Emellett, ha valamilyen gyakorlati képzésről van szó (pl. rajztanfolyam vagy grafikus képzés), a szükséges eszközöket, programokat is Neked kell megvásárolni.

Online tanulás - kellékek

Egy számítógép alapvető kellék online tanuláshoz

Rontja a szemet: Egy könyvből bizonyítottan könnyebb tanulni, emellett a monitor hosszú távon rontja a látást is.

Személyes kommunikáció hiánya: Az online oktatás legnagyobb hátránya a személyes kommunikáció hiányában rejlik. Nincs lehetőség arra, hogy az oktató esetleg karizmatikus személyiségével magával ragadja és motiválja, további témákban való elmélyülésre ösztönözze hallgatóit, vagy esetleg azonnal megválaszolja a felmerült kérdéseket.

A társaság hiánya: Egy tanulói közösségben új barátságok születhetnek, a tagok segíteni tudják egymást a tanulásban. Az online tanulás esetén ma már sok esetben fórumok biztosítják, hogy a tanulók egymástól is kérdezhessenek, de ez nem minden esetben pótolja a személyes kapcsolatokat.

Kisebb elköteleződés: Az elköteleződés hiánya főleg az ingyenes vagy a nagyon olcsó tanfolyamok esetén állhat fenn, hiszen sokszor könnyebb félbehagyni a tanfolyamot, ha épp sok a munkahelyi vagy otthoni teendő. A legtöbben ilyenkor már nem is térnek vissza megkezdett tanulmányaikhoz.

Nem megfelelő tanulási környezet: Bár az online tanulás sokszor nagyon kényelmes, de ha nincs megfelelő helyed a tanulásra, igen nehéz is lehet. A hatékony tanuláshoz szükség van arra, hogy el tudj különülni, de ez sokszor – főként gyerekes családok esetén – problémát jelenthet. Emellett otthon könnyebben elcsábul az ember, hogy a tanulás helyett mással töltse az idejét.

Tanulási környezet

Az előny egyben a hátrány is: bárhol tanulhatsz, de vajon találsz-e tökéletes tanulási környezetet?

Kevesebb gyakorlat: Az online tanfolyamokon sokszor nem megoldott, hogy az elméleti tudást a gyakorlatban is kipróbáld, ezért érdemes átgondolni, mi az, amit meg lehet online tanulni, és mi az, amit inkább egy hagyományos iskolában érdemes.

Ha Te is osztod a véleményünket abban, hogy érdemes online tanulni, akkor ajánljuk az új TanfolyamGURU.hu portált, ahol több, mint 120 online tanfolyam vár Téged, és a TanfolyamOKJ oldalt, szintén széles körben találsz online képzéseket.