A webfejlesztői pályán elengedhetetlenül fontos a folyamatos tanulás. Motivált és jól informált tud maradni az, aki folyamatosan a legújabb trendekkel és oktatóanyagokkal inspirálja magát.

A sokféle webfejlesztéssel foglalkozó blog közül ebben a cikkben összegyűjtöttük a szerintünk 10 legjobbat.

Ezek a blogok többféle módon tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy mindig naprakész legyen az olvasó. Könyvjelzővel meg lehet jelölni őket a böngészőben, aztán később visszatérni, nézegetni. Emellett hasznos a hírleveleikre, Youtube csatornáikra vagy az RSS hírfolyamukra is feliratkozni, így folyamatosan képben maradsz a friss anyagokkal, újdonságokkal kapcsolatban.

Az alábbi listában szereplő blogokat a webfejlesztők mellett ajánljuk még UX designereknek és webdesignereknek is.

1. Smashing Magazine

A Smashing Magazine egy széles körben ismert webfejlesztés és design témakörrel foglalkozó blog, ahol rendszeresen posztolnak webdesignnal, webfejlesztéssel és UX-el kapcsolatos újdonságokat és cikkeket. Mindennap posztolnak technológiai fejlesztéssel kapcsolatos újdonságokat, így valóban érdemes felvenni őket a könyvjelzőid közé.

Számos programozással kapcsolatos tartalmat is lehet találni a weboldalukon, úgy mint a HTML, CSS, JavaScript és általános webdesign és fejlesztő eszközök. A csapatukat tapasztalt fejlesztők erősítik és designerek, akik rendszeresen megosztják a site-on szakmai tudásukat.

2. Webdesigner Depot

A Webdesigner Depot koncepciója, hogy csak a legújabb és legjobb webdesignnal és webfejlesztéssel kapcsolatos innovációkat, tippeket és technikákat ossza meg olvasóival. Emellett a designer munkák üzleti oldalával, mobil applikációkkal és szabadúszóként való munkavállalással kapcsolatos tartalmakat osztanak meg.

Tény, hogy gyorsan fejlődnek és jó úton haladnak, hogy a legnépszerűbb webdesignnal és webfejlesztéssel foglalkozó blogok közé kerüljenek, így magas színvonalú és részletes cikkek és oktatóanyagok találhatóak meg szinte minden témában a blogjukon.

3. SitePoint

A SitePoint honlap fejlesztői számos technológiai szakértőt és írót tudhatnak soraikban, akiknek széleskörű tudását osztják meg a követőikkel. Számos cikket posztolnak naponta, így sok felfedezni- és olvasnivaló található a honlapjukon.

A SitePoint egy végtelen könyvnek tekinthető, amiből mindig van mit tanulni. A weboldalon keresztül több mint 140 designnal és webfejlesztéssel kapcsolatos könyvhöz lehet hozzáférni. Ezek többféle programnyelvvel is foglalkoznak, úgy mint a JavaScript, Bootstrap, Angular, React, Node.js stb.

4. Codrops

A Codrops blog olyan témakörökkel foglalkozik, mint a weboldal animációk, általános JavaScript gyakorlatok, UI design, képformázás és még sok más. A blog segítségével könnyedén lépést lehet tartani a legújabb digitális trendekkel.

Sokféle oktatóanyag, műszaki rajz, webfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalat és CSS referencia anyag is elérhető oldalukon.

5. A List Apart

Az A List Apart talán a legrégebbi webdesignnal és webfejlesztéssel kapcsolatos blog a világhálón. A honlap ötlete egy levelezőlistaként indult 1997-ben. 1998-ban alakult bloggá, és azóta is ebben a formában működik. Habár a megjelenése retró érzetet kelt, az információs szerkezeti kialakítása 100%-ig modern.

A hosszú évek alatt összegyűlt tartalmak ellenére a honlap felhasználói felülete minimalista és nagyon egyszerű navigálni rajta. A honlapon megtalálhatók webfejlesztéssel, webdesignnal és UX-el kapcsolatos cikkek ugyanúgy, mint ingyenes kód sablonok. A honlap olyan eseményeket is szervez, ahol az ipar legfontosabb képviselői is megjelennek.

6. David Walsh                 

David Walsh a Mozilla egyik szenior fejlesztője. Blogokat ír és frissít folyamatosan, ahol elképesztő tudását és tapasztalatait osztja meg. A weboldalon rengeteg információ található a webfejlesztéssel kapcsolatban, amihez David Walsh tökéletes instruktor az érdeklődők igényeinek megfelelően.

Valószínűleg mindenki élvezetesnek találja majd a való életből vett feladatok elsajátítását oktatóanyagok formájában. A blog tele van olyan példákkal, amelyek segítenek felismerni, hogy milyen esetekben érdemes használni egy adott technikát. David legjelentősebb szakterülete az olyan front-end technológiák, mint a HTML/5, CSS és JavaScript és más keretrendszerek, mint a MooTools, jQuery és a Dojo Toolkit.

7. Scotch.io

Ez a honlap olyan változatos tartalmakat kínál, mint a kurzusok, posztok és szószedetek. Az olvasók nagyon szeretik a hosszú oktatóanyagaikat, amelyek nagyon alaposak és a hangsúly azon van, hogy átfogó tudást adjanak a tárgyalt eszközökről és folyamatokról.

Gyakori, hogy az oktatóagyagok arra adnak iránymutatást, hogy a felhasználó is hozzon létre valamit egyidejűleg vagy egyéb végrehajtandó feladatokat írnak elő. Ha az olvasó valami olyan tartalmat talál a blogon, ami érdekli, akkor teljes kurzusok által mélyebb ismereteket is szerezhet.

8. Speckyboy

A Speckyboy a skóciai Paul Andrew szabadúszó személyes webdesign kezdőlapjaként indult 2007 októberében. Időközben a Speckyboy az egyik legjelentősebb design blogok egyikévé nőtte ki magát az internet világában a havi nagyjából 1,9 millió látogatóját tekintve.

A Speckyboy tartalmai között vannak részletes oktatóanyagok, idősporoló technikák, inspiráló műalkotások friss és hasznos forrásai, webdesign és webfejlesztés, grafikus design, hirdetés, mobil applikációk és még alkalmaként Lego témában is posztolnak.

9. CSS-Tricks

A fejlesztő, Chris Coyier jelenleg több, mint 1800 bejegyzést jegyez a blogon. A CSS-Tricks honlapján van egy „Almanac” nevű rovat, ami szinte minden CSS-sel kapcsolatos témát lefed.

A blogon azonban nem csak CSS-sel kapcsolatos tartalmak találhatók. A blog úgy kezdte, hogy a CSS-re fókuszált, de Chris később írt a HTML-ről, WordPressről és egyéb front-end fejlesztők számára érdekes témákról. Ezenkívül még sok érdekes tartalom található a blogon, úgy mint a jQuery, JS, PHP és webfejlesztési technikákkal kapcsolatos témák.

10. DesignWebKit

A DesignWebKit egy webfejlesztéssel és designnal foglakozó blog. Tippeket, eszközöket, oktatóanyagokat és egyéb inspiráló tartalmakat osztanak meg az olvasóikkal.

Csapatuk folyamatosan keresi a legújabb trendeket a webdesign és webfejlesztés világából. Együttműködnek az ipar legjobb fejlesztőivel, designereivel és szakértőivel, akik hasznos és informatív tartalmakat írnak nap-mint-nap az oldalra.

Összegzés

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a legjobb webfejlesztői blogok listánkat. Ahogy a cikk elején is említettük, több ezer blogból nem egyszerű egy tízes listát létrehozni, ennek ellenére bízunk benne, hogy megtalálod közöttük azokat a forrásokat, amelyek hosszú távon hasznosak lesznek a fejlődésed szempontjából.