Bizony nem egyszerű felnőtt fejjel, család vagy munka mellett tanulni, ám, ha jobb fizetésre, vagy a tudás örömére vágysz, azért áldozatokat kell hozni. Szerencsére tanulási praktikák széles garmadája áll sorban azért, hogy elsajátítsd őket.

Bár kutatások bizonyítják, hogy az ember tanulási képességei 40-50 éves korig még teljesen optimálisak, nem árt néhány praktikát is bevetni a hatékonyabb ismeretszerzés érdekében. A Centrum Oktatóközpont összegyűjtötte azokat a tanulási módszereket, melyek sikerrel alkalmazhatóak felnőttként is.

1. Találd meg a célod és motivációd!

Jobb pozíciót szeretnél megkaparintani a munkahelyeden? Esetleg nem vettek fel főiskolára, de egy tanfolyam közelebb vihet az álmaidhoz? Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanulj, mindig ott kell lebegnie a szemed előtt annak, hogy mi az igazi célod a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszel képes.

Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már kellő élettapasztalattal állsz a problémákhoz, képes vagy az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszel.

Tudnod kell, hogy tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatták. Ha te nem akarod igazán, akkor nem fog menni. Éppen ezért, ha úgy érzed egy képzés közben, hogy ez mégsem a te szakod, akkor ne szégyellj váltani, hiszen valószínűleg nem is lennél abban a bizonyos szakmában elég jó. Olyan képzést válassz, ahová örömmel jársz be, ami nap mint nap arra inspirál, hogy fejleszd a képességeidet.

2. Tanulj folyamatosan!

Ha folyamatosan, kisebb egységekben tanulod meg a tananyagot, jobban beépülnek az ismeretek, hiszen több időd van ismétlésre is.

Éppen ezért már a tanfolyam első napjától tanulj rendszeresen, becsülettel. Így nem kell majd sebtében bemagolnod az anyagot vizsgára, amit két nappal később már el is felejtesz.

Ha lehet, még aznap tanuld meg a leckét, amelyik napon feladták, így érteni fogod az órai jegyzetet, emlékezni fogsz a tanár magyarázataira, lesz időd még egyszer átismételni, amikor már leülepedett a tudás.

Amennyiben folyamatosan készülsz, akkor biztos, hogy nem érnek majd nagy meglepetések a vizsgán, és büszke leszel a megszerzett tudásodra.

3. Hagyj fel az időrabló tevékenységekkel!

A leggyakoribb érv a felnőttkori tanulás ellen az időhiány. Ugyanakkor sokan nem gondolnak bele, hogy mennyi idő megy el az időrabló tevékenységekkel, például tévénézéssel, a közösségi oldalak pörgetésével, vagy lustálkodással.

Az emberek naponta 3 órát tévéznek a világon. Ha ezt a napi 3 órát tanulásra, önmagad fejlesztésére szánod, rendkívüli eredményeket érhetsz el.

Ha nem vagy elég erős ahhoz, hogy ne csekkold folyamatosan a közösségi oldalakat, használj segítségként erre a célra fejlesztett appokat.

4. Majd később – töröld ki a szótáradból!

Ha folyton elodázod a tanulást, és mindig akkorra hagyod, amikor már a házimunkától, vagy akár a TV-zéstől holtfáradt vagy, akkor nem biztos, hogy elég hatékony leszel. Sőt. Hajlamos leszel átugrani fejezeteket, felületesen olvasol, és mivel sokkal nehezebben fog az agyad, mindent lassabban tanulsz meg. Később kerülsz ágyba, kevesebbet alszol, és reggel fáradtabban kezdesz neki az új tanulnivalóknak. Ördögi kör ez.

5. Számold fel az üresjáratokat!

Rengeteg időt tölt el az ember várakozással. A postán, a dugóban, az orvosi rendelőben, a pénztárnál. Használd ki ezeket az üresjáratokat a tanulásra.

Mindig tartsd magadnál a tankönyvedet, vagy készíts hangfelvételt jegyzeteidből, és hallgasd autóvezetés, kocogás, vagy épp mosogatás közben. Észrevétlenül tanulhatsz, és még időt is spórolsz.

6. Vezess naptárat!

Mindig jó, ha előre tudod, milyen feladatok várnak rád a következő héten. Ezért találj ki egy napot a hétvégén, amikor átnézed a naptáradat, hogy melyik nap mit kell majd csinálnod. Telefonodba is beállíthatsz figyelmeztetőket, hogy tuti ne felejtsd el a teendőidet. Rengeteg app van már kifejezetten erre a funkcióra.

A tanulásra szánt időt is vezesd fel a naptáradba, így biztosan nem marad el.

7. Ismerd meg, milyen a tanulási típusod!

A felnőttkori tanulásnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy már ismered a képességeidet, és rengeteg tapasztalatod van a tanulással kapcsolatban. Ha tisztában vagy azzal, milyen a tanulási típusod, sokkal hatékonyabban tudod elsajátítani az ismereteket.

A főbb tanulási típusok:

  • vizuális – a képek, ábrák nagy barátja vagy, aki szereti, ha megmutatják neki, mit csináljon
  • auditív – szinte iszod a tanár szavait, és otthon is sokszor felmondod magadnak az anyagot
  • sztár– te vagy az, aki kikérdezteti a leckét a családjával, vagy a barátaival
  • magolós – mindent szóról szóra betanulsz
  • izgő-mozgó – tanulás során írsz, rajzolsz, firkálsz, hiszen így rögzül a legjobban a tudás
  • csendes – tanulás során a csend a legnagyobb barátod, a tévét, rádiót, zenét menten kikapcsolod

8. Higgy magadban!

Hidd el, hogy képes vagy rá! Minden megvan benned ahhoz, hogy eredményesen tudj tanulni.

Az önbizalomhiány szorongáshoz vezet, mely meggátol a napi feladatok elvégzésében, így nem lesz sikerélményed, ami tovább fokozza az önbizalom hiányát. Ezért fontos, hogy az éppen aktuális feladat elvégzésére koncentrálj, és ne arra, hogy korábban milyen tapasztalataid voltak, és milyen képességekkel rendelkezel.

Motiváld magad úgy, hogy a céljaidat tartod a szemed előtt, és nem a negatív gondolatokat. Nem tudod megcsinálni? Hogyne tudnád!

9. Kösd össze az új tudást a már meglévővel!

A felnőttkori tanulás nagy előnye, hogy már rengeteg előzetes ismerettel rendelkezel sok témakörben. Ismerd fel, hogy nem kell teljesen a nulláról kezdened a tanulást. Az új ismeretek elsajátításakor vizsgáld meg, mit tudsz már előzetesen a témáról, és kapcsold hozzá a friss tananyagot.

10. Vedd körül magad olyan emberekkel, akiktől tanulni tudsz, akik sikeresek, akikre felnézel.

A hozzád legközelebb álló 5-6 ember befolyásolja az életedet, a viselkedésedet. Miért változnál rossz irányba? Keresd a pozitív emberek társaságát, olyanokét, akikre felnézel. Kérdezz tőlük bátran. Hidd el, szívesen mesélnek sikereikről. Gondolataik, elért sikereik inspirálni fognak.

+1. Kezeld úgy a tanulást, mint életed szerves részét!

Ahhoz, hogy tudásod piacképes maradjon, sosem szabad abbahagynod a tanulást. Ha ezt pozitívan fogod fel, és fejlődési lehetőségként éled meg, nem fogod nyűgnek érezni azt.

Sosem késő a tanuláshoz. Ha szakmát szeretnél váltani, vagy új, piacképes ismereteket szeretnél, nézz körül a Centrum Oktatóközpont képzései közt.