Tűzoltó, katona, vagy vadakat terelő juhász? Már a gyerekeket is foglalkoztatja a téma, és a kérdések is folyton záporoznak: mi leszel, ha nagy leszel?

Egy ideig az álmodozás, a játékosság megadja a választ és ki-kitűnik, hogy milyen is a gyerek személyisége, milyen típusú tevékenység közben érzi jól magát.

Előbb-utóbb azonban eljön a karrierválasztás, a szakmaválasztás ideje.

A karrier nagy hatással van a jövőre, ez alakítja az ember identitását, a személyes életét, az életmódját, jövedelmét, családját. A pályaválasztás egyéni döntés, nem szabad hagyni, hogy mások döntsenek helyettünk. Természetesen a jó tanácsokat érdemes meghallgatni és vannak olyan kérdések is, melyeket nem árt feltenni magunknak. Többféle tényezőt kell ugyanis figyelembe vennünk a pályaválasztásnál. Ha ugyanis nem a személyiségünknek, képességünknek megfelelő munkát, pályát, szakmát választjuk, annak káros következményeivel hosszú távon együtt kell élnünk. Gondoljunk arra, hogy életünk jó részét munkával töltjük és törekedjünk arra, hogy élvezzük ezt a munkát, hogy elégedettek legyünk benne, anyagilag és szellemileg is.

Érdeklődési kör

Így érdemes feltenni a kérdést, hogy mi is az, ami bennünket érdekel? Milyen tevékenységeket végzünk szívesen a szabadidőnkben, milyen hobbijaink vannak? Ezekbe részleteiben is belemehetünk. Például így: szívesebben töltöm a szabadidőmet bent vagy kint a szabadban? Szeretek emberekkel, állatokkal foglalkozni, vagy inkább az adatok, könyvek kötnek le? Milyen tevékenységek hiányoznának, ha nem tudnám őket végezni?

Az értékek mentén

Aztán az is fontos kérdés, hogy milyen értékeim vannak. Minden ember más és más, mindenkinek vannak értékei, olyan dolgok, melyek fontosak számára. Nem vagyunk egyformák, vannak, akiknél az anyagi biztonság az első, mások a társadalmi igazságosság vagy a munka és magánélet egyensúlya mellé teszik a voksukat. Ezt is jó átgondolni, ha tisztában vagyunk a saját értékrendünkkel, könnyebb szakmát, hivatást választani. Remek kiindulópont tehát, ha már csak ezt a kettőt, az érdeklődési körünket és az értékrendünket átgondoljuk.

Lépés Magazin