A munkaerőpiac folyamatos változása miatt minden ember életében eljöhet az a pillanat, amikor gyorsan kell pályát módosítania. A legtöbbeknek munka és család mellett nincs lehetőségük évekig koptatni az iskolapadot. Az OKJ-s képzések azonban lehetőséget biztosítanak arra, hogy bárki rövid idő alatt keresett szakmát szerezzen.

Az OKJ-s szakmai végzettséget jelenleg felnőttképző intézményekben is meg lehet szerezni, az iskolarendszerű képzéseknél rövidebb idő alatt.

A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.

A Centrum Oktatóközpont összegyűjtötte, milyen képzéseket érdemes választaniuk azoknak, akik rövid idő alatt megszerezhető, keresett szakmát szeretnének.

PÉNZÜGYI KÉPZÉSEK

A Centrum Oktatóközpont adatai szerint leginkább a rövid, 1-6 hónap alatt elvégezhető képzések keresettek. Ilyen például a 4 hónap alatt elvégezhető bérügyintéző, illetve a társadalombiztosítási ügyintéző részszakképesítések, vagy a mindössze 4 nap alatt megszerezhető Pénztárkezelő és valutapénztáros tanfolyam.

A pénzügyi OKJ képzések a munkaerőpiacon is keresettek, az álláskereső portálokon rendszeresen hirdetnek meg bérszámfejtő, TB- és bérügyintéző, banki ügyintéző vagy valutapénztáros pozíciókat.

KULTURÁLIS RENDEZVÉNYSZERVEZŐ

Ha kellőképpen kreatív, dinamikus és rátermett vagy, tökéletes választás lehet számodra a kulturális rendezvényszervező szakma. Végzett szakemberként önkormányzati közművelődési intézmények, művelődési civil szervezetek, kulturális vállalkozások szakszerű és színvonalas működtetésében való közreműködés és kulturális szervezőmunka ellátása lesz a feladatod.

A mindössze 3 hónapos tanfolyam után többféle munkakörben is elhelyezkedhetsz, pl. kiállításszervező, kongresszusszervező, kulturális rendezvényszervező, programszervező, rendezvényszervező és –bonyolító, szabadidő–szervező, közösségi–civil szervező vagy civil szervezeti kapcsolattartó/referens.

VIRÁGKÖTŐ

Az élet nagy eseményeihez hozzátartoznak a virágok is. Legyen az születésnap, névnap, esküvő, évforduló vagy temetés, a virágkötők munkájára mindig szükség van. A szakma alapjait már 4 hónap elsajátíthatod egy virágkötő OKJ-s képzésen. A tanfolyamon megtanulhatod, hogyan kell a virágkezelést és -előkészítést elvégezni, és különböző virágdíszeket készíteni (pl. csokrokat, tűzött virágdíszeket, koszorúkat, ünnepek alkalmi díszeit). A képzés után virágboltokban és virágkötő üzemekben helyezkedhetsz el.

Ha azonban tényleg jól szeretnél keresni a virágkötészettel, érdemes saját vállalkozásban gondolkodnod. A mindössze 6 hónap alatt elvégezhető virágkötő és virágkereskedő tanfolyamon, nem csak a virágkötés rejtelmeibe nyerhetsz bepillantást, hanem azt is megtanulhatod, hogy hogyan végezd ezt olyan hatékonyan, hogy megfelelően teljesítsen a vállalkozásod is. Az alapvető szakmai tudás mellett azt is elsajátíthatod, hogyan végezz olyan marketingtevékenységeket, amelyek megtérülő befektetéssé emelik üzletedet.

INGATLANOS KÉPZÉSEK

2020-ban minden eddiginél keresettebb szakma lesz a társasházkezelő. Azoknál a kisebb társasházaknál, ahol a közös képviselői feladatokat eddig valamelyik lakó látta el, a törvénymódosítás értelmében új képviselőre lesz szükség, ugyanis a tisztség betöltését a jövőben szigorúan képesítéshez kötik.

A 4 hónapos társasházkezelő képzés során a résztvevők elsajátíthatják, hogyan kell különböző ingatlanok üzemeltetési, fenntartási, valamint felújítási folyamatait kezelni. Emellett a képzés kitér még a szervezési és ellenőrzési feladatokra, valamint az elszámolás- és a költségvetés-készítésre is.

A társasházkezelő OKJ tanfolyam mellett szintén jó választás lehet a rövid idő alatt megszerezhető szakmát keresőknek a 4 hónap alatt elvégezhető ingatlanközvetítő képzés.

A Duna House statisztikái alapján a szakmával 1 éven belül már 200-300 ezer forintos nettó bevétel érhető el, de a néhány éves tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítők magasan az átlagbérek fölött keresnek, jellemzően 400 és 600 ezer forint közötti fizetést visznek haza.

TŰZVÉDELMI ELŐADÓ

A 2015. március 5-től hatályba lépett 9/2015 BM rendelet szerint kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többek között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek. De nem csak a jogszabályi előírások miatt fontos a tűzvédelmi előadók munkája.

Az emberek biztonsága minden munkahelyen, intézményben elsődleges, ezért a szakma képzett munkavállalói könnyen el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A tűzvédelmi előadó tanfolyam elvégzése után nettó 280-310 000 Ft-os fizetésre számíthatsz.

A mindössze 6 hónapos képzés alatt megtanulhatod biztonsággal és körültekintéssel, önállóan elvégezni a szakmai feladatokat, egy létesítmény tűzvédelmi szabályozásának megtervezésétől kezdve, a tűzvédelmi oktatáson át, a megvalósítás folyamatának szervezéséig.

Fontos tudni, hogy nem sokáig van már lehetőség arra, hogy néhány hónap alatt piacképes végzettséget szerezzen valaki. Az OKJ átalakításával kapcsolatos rendelet szerint a rövidebb és rugalmasabb ütemezésben induló tanfolyamokat kínáló felnőttképzők csak 2020. december 31-ig indíthatják a mostani feltételekkel a képzéseiket. Éppen ezért érdemes minél előbb jelentkezni a kiszemelt képzésre.

Ha rövid idő alatt elvégezhető tanfolyamot keresel, nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán.