Amikor csak úgy, saját szórakoztatásunkra olvasunk önfejlesztő könyveket vagy szakkönyveket, akkor néhány hónap elteltével elfelejtünk szinte mindent.

Olvasás közben persze nagyokat álmodunk, látjuk a lelki szemeink előtt, ahogy az új infókat használva halad előre az életünk, végül mégiscsak marad minden a régiben.

Az olvasásra sokszor öncélú tevékenységként tekintünk, nem pedig egy folyamat részeként, egy eszközként.

 

Ha van kedved, kísérletképp próbáld ki a következőket.

 

Első lépés: legyen célod az olvasással

 

Ne az olvasás legyen a célod, hanem gondold át, hogy mi a célod azzal az információval, amit a szövegben fogsz találni. Mi az a probléma, amire megoldást keresel épp? Miben szeretnél fejlődni? Miért?

Aztán még mielőtt nekilátnál egy adott könyvnek, gyűjts össze legalább 10 szöveget a témában.

Ez lehet könyv, e-book, letölthető PDF, online cikk. Próbálj olyan tartalmakat keresni, amik hiteles forrásból származnak.

Ne az első találatot válaszd ki a Google-ben, hanem valami olyat, ami szerinted valóban értéket jelent Számodra.

 

Második lépés: merülj bele

 

  1. Mielőtt belekezdenél, írd le, hogy melyik doksival körülbelül mennyi időt fogsz foglalkozni. Hozz létre egy szabályt és határozd meg, hogy maximum mennyi órát tölthetsz az összes szöveg feldolgozásával. Például ha körülbelül 1000 oldalnyit szedtél össze, akkor ne adj magadnak többet, mint 10 órát. De adhatsz 5-öt is. A lényeg, hogy mindenképp kevesebbet, mintha mindegyiket elolvasnád szóról szóra.

 

  1. Ezt az időkeretet aztán oszd szét a szövegek között. Te döntsd el, hogy mi alapján. Lehet, hogy a hosszúságuk szerint fogod arányosítani, lehet, hogy van egy olyan, amit teljesen szeretnél elolvasni, míg a többieket csak átfutod.

 

  1. Most gondold át ismét, hogy mire szeretnéd használni a megszerzett infót. Ezzel fókuszálod a figyelmed azokra a dolgokra, amik Neked fontosak.

 

  1. Ezután merülj bele a szövegekbe. Amit szeretnél, azt olvasd szép lassan, más dolgokat csak szkennelj, megint más részeket csak fuss át, kapj bele a tekinteteddel.

 

  1. Ahol valami érdekes/fontos részt találsz, azt jelöld meg. Ne írj vázlatot, ne csinálj semmi olyat, ami időigényes vagy bonyolult. Egyszerűen csak tehetsz egy felkiáltójelet a könyv szélére, használhatsz könyvjelzőket, legyél kreatív. Digitális felületen is sok lehetőség van, hogy kijelöld a fontos részeket.

 

  1. Itt jön még egy szabály: hogy biztosan csak a legfontosabbakat jelöld meg, határozd meg előre, hogy például 20 oldalanként csak 3 jelölést használhatsz el. Vagy összesen van 100 jelölési lehetőséged. Bármi, ami Neked működik, a lényeg, hogy korlátozd magad.

 

  1. Figyelj oda, hogy ne lépd túl az előre meghatározott időkeretedet. Ha ennyi idő alatt nem végeztél az adott szöveggel, akkor is hagyd abba. Most csak kísérletezel, később, ha szeretnéd, elolvashatod még, de most legyél nyitott, hátha így is pont eleget fogsz tudni a végére.

 

  1. Amikor végeztél, ülj le egy vagy két órára az összes szöveggel és írj egy vázlatot. Keresd vissza a fontos részeket és azok alapján írj le néhány kulcsszót, összefüggéseket, ötleteket. Ne törekedj arra, hogy mindent leírj, inkább csak rövid emlékeztetőket fogalmazz meg magadnak. Ez a vázlat férjen ki egy A4-es lapra, ha rajzolsz, akkor maximum egy A3-asra.

 

  1. Másnap vedd elő a vázlatod, nézd át. Ilyenkor még friss az élmény, a leírt kulcsszavakról eszedbe fog jutni minden részlet. Aztán egy hét múlva ismét olvasd át. Aztán két hét múlva, egy hónap múlva, két hónap múlva újra. Egyre több idő eltelhet két nézegetés között. Végül nézz rá három hónap és fél év múlva is. Ilyenkor még mindig sok mindenre fogsz emlékezni, ami ráadásul ilyenkorra jó eséllyel már a hosszú távú memóriádban landolt.

 

Így összességében lehet, hogy betűszámra kevesebbet olvastál, mintha mindent elolvastál volna, de hosszú távon sokkal több mindenre fogsz emlékezni. Sokkal több esélyt adsz magadnak arra is, hogy ezeket az infókat beépítsd az életedbe ahelyett, hogy a feledés homályába vesznének.

 

 

Érdemes kipróbálni, ha pedig szeretnél többet tudni arról, hogyan lehet szövegeket gyorsan és hatékonyan feldolgozni, nézd meg az oldalunkon a LiteraGo tréninget!