Egyre több álláshirdetésben kérik, hogy a pályázók jelöljék a fizetési igényüket az önéletrajzukban. Ez sok álláskeresőnek okoz problémát, hiszen az sem szerencsés, ha a túl magas fizetési igényt jelölünk meg, de az sem, ha túl alacsonyt. A magas fizetési igénynél félő, hogy a cég számára túl magas összeget jelölünk meg, ezért rögtön kiszelektálják az önéletrajzunkat, a túl alacsony bérigény pedig komolytalanná teheti a pályázatot.  A Job-Center blogban azonban remek megoldást javasolnak erre a problémára.

 

Miért alkalmazzák ezt a megoldást a cégek?

Sok cégnél a válogatást egyszerűsíti, ha van egy konkrét viszonyítási alap, mellyel elő lehet szűrni a pályázókat. (Az persze más kérdés, hogy a cégek ezzel a módszerrel rengeteg kiváló jelölttől esnek el.)

 

Minden munkakörnek megvan a maga ára, melyben szerepet játszik, hogy milyen munkát, mennyi idő alatt, milyen felelősséggel kell elvégezni, illetve milyen tudás, tapasztalat és kapcsolatrendszer szükséges hozzá. A munkakör elvégzéséért kapja a munkavállaló a bért, melynek meghatározásakor a munkáltató is a fenti tényezőket veszi figyelembe. Emellett szerepet játszhat még a bér meghatározásában a konkurencia, vagy a cégen belüli munkatársak bérezése.

 

Egy álláshirdetés alapján általában nem derül ki pontosan, milyen és mennyi feladatot kell ellátni a munkakörön belül. (Pl.: Milyen a munkaidő? Mennyit kell túlórázni? Mekkora felelősséggel jár a munkakör?) Emellett a bérigény függhet a cég által biztosított egyéb juttatásoktól is (pl. cafeteria, céges autó, céges telefon stb.).

 

fizetés - fontos, mennyit költeszA fizetési igény meghatározásánál természetesen fontos a saját szükségletek figyelembe vétele is, hiszen ha eddig 200.000 Ft-ot költöttél a havi megélhetésedre, melyből fizetted a lakhatásod, a napi költségeid, esetleg a hiteled, akkor nem érdemes 200.000 Ft alatti bérigényt írni az önéletrajzba. (Inkább magasabbat javasolt ennél.)

 

Éppen ezért, hogy ne sunnyogjuk el a választ, ugyanakkor ne is írjunk konkrét számot a hibázási lehetőségek miatt, érdemes kiemelten, félkövér betűkkel beleírni az önéletrajzba vagy a csatolt levélbe az alábbiakat:

 

„Bérigényem: függ az elvárt teljesítménytől, munkaidőtől, felelősségvállalástól, esetleges vezetői feladatok végzésétől, jelentési kötelezettségemtől, vagyis a komplex munkakörtől és egyéb bér jellegű juttatástól.

Amint a fentiekről egy személyes beszélgetés során lehetőségem nyílik tájékozódni, természetesen bérigényemről is nyilatkozni tudok. Szíves megértésüket köszönöm, és bízom benne, hogy pályázatom elbírálásánál elsősorban eddigi tapasztalataimat és tanulmányaimat veszik figyelembe.”

 

 

Forrás