Napjainkban már nem az a jellemző, hogy egész életében csak 1-2 munkahelye van valakinek, a mai pályakezdőknek átlagosan 14 munkahelyük lesz életük során. Ráadásul, sokszor nem csak munkahelyet, hanem pályát is kell módosítani ahhoz, hogy piacképes tudással rendelkezzünk.

munkahely váltás okaiBár korábban a pályamódosítás egy leépítés vagy a munkahely megszűnésének következménye volt, ma már sokan a jobb érvényesülési esélyek, a magasabb fizetés, az érdeklődés megváltozása vagy kiégés miatt következik be.

Bármelyik okból is kerül sor a pályamódosításra, fontos, hogy azt körültekintően végezzük, hogy ne legyen csalódás a vége. Az alábbi pontokat betartva biztosak lehetünk abban, hogy a karrierváltás a javunkra fog válni.

 

1. Gondold át, hogy mit szeretsz csinálni és mit nem!

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő pályát, jó önismerettel kell rendelkezned. Tudnod kell, milyen tevékenységet szeretsz csinálni, mi érdekel, milyen körülmények közt tudsz jól teljesíteni, mik a rövid és hosszú távú céljaink.

Például, ha alapvetően magányosan, csendben szeretsz dolgozni, ne olyan szakmát válassz, ahol csapatjátékosnak kell lenned. Érdemes átgondolni, milyen hobbikat űzöl, hiszen amit a szabadidődben szeretsz csinálni, azt valószínűleg munkaként is szívesen végeznéd.

 

2. Találd meg a karrierlehetőségeket!

Most, hogy már összeszedted, milyen típusú tevékenységeket végzel szívesen, nézd meg, milyen szakmák épülnek erre a tevékenységre. Érdemes átgondolni, hogy az előző munkahelyeken a jelenlegi szakmádban mik voltak azok a pontok, amik tetszettek, és mik azok, amik nem.

Például, ha tanárként dolgoztál, esetleg szűkösnek találtad az iskolai kereteket, rossz volt a fizetés, vagy nehezen tudtad fegyelmezni a gyerekeket, ugyanakkor szívesen dolgoznál továbbra is emberekkel, jó a kommunikációs készséged, akkor akár céges trénerré is képezheted magad. Az is előfordulhat, hogy a jelenlegi munkádtól teljesen eltérő területre szeretnél váltani, mert meguntad azt, vagy már teljesen kiégtél.

Ilyenkor érdemes megnézni, hogy milyen tevékenységek kapcsolnak ki, és abba az irányba menni. Például, ha ápolóként dolgoztál, de kreatív vagy, van szépérzéked, és érdekel a lakberendezés, akkor érdemes lehet ezen a területen továbbmenni. A lényeg, hogy fogalmazd meg, mi szeretnél lenni!

 

3. Gondold át, milyen jelenlegi készségeid hasznosíthatók az új karrieredben!

Korábbi tanulmányaidból, munkatapasztalataidból rengeteg dolgot újrahasznosíthatsz új karriered során. Használd ki már meglévő tudásodat, és ne érezd úgy, hogy a nulláról kell kezdened.

 

4. Próbáld ki magad a választott területen!

A szomszéd fűje mindig zöldebb. Elképzelhető, hogy a vágyott szakma, mégsem olyan izgalmas, mint amilyennek kívülről látszik. Érdemes belekóstolnod, milyen a gyakorlatban is a kiszemelt szakmát végezni. Például, ha tanár szeretnél lenni, adj magánórákat, ha kertész, gyakorolj ismerőseid kertjén.

 

5. Tanulni, tanulni, tanulni!

Ha eldöntötted, milyen területen szeretnél dolgozni, képezned kell magad, tovább kell fejlesztened készségeidet. Szerencsére ma már számos munka mellett is elvégezhető tanfolyam közül válogathatsz, így nem kell mindent feladnod az új karrieredért.

 

6. Építs kapcsolati hálót!

A veled kapcsolatban lévő emberek között talán vannak olyanok, akik el tudnak látni tanácsokkal, információkkal olyan munkalehetőségekről, amiket keresel.

Ha nincs ismerősöd az adott szakmában, ismerkedj meg párral! Keress szakmai csoportokat a közösségi oldalakon. Biztos lehetsz benne, hogy értékes tanácsokat kapsz az adott szakmával kapcsolatban.

 

7. Elevenítsd fel, hogyan érdemes munkát keresni!

Hogyan érdemes munkát keresni?Amikor készen állsz arra, hogy új szakmádban elhelyezkedj, nem árt, ha leporolod az álláskereséssel, önéletrajzírással, állásinterjúkkal kapcsolatos ismereteidet. Jó, ha felkészülsz arra, hogy az újonnan választott szakmádban pályakezdőnek fogsz minősülni, és mindent az elejéről kell kezdened.

De fontos tudatosítanod magadban, hogy a korábbi tapasztalataidat is kamatoztathatod új szakmádban. Például érdemes feltüntetned az önéletrajzodban, hogy van már korábbi munkatapasztalatod, és csak az adott szakmában vagy pályakezdő. Az állásinterjún érdemes hangsúlyozni, hogy a váltást egy tudatos átgondolás és döntés előzte meg, továbbá azt is ki kell fejteni, milyen céljaid vannak a váltással.

 

8. Készülj fel, hogy nem lesz könnyű!

A karrierváltás nem könnyű döntés, hiszen pénzt és időt emészt fel, amíg beletanulsz új szakmádba. Éppen ezért szükséges, hogy tudd, mi a célod, amit el szeretnél érni a pályamódosítással. Ha konkrét cél lebeg a szemed előtt, könnyebben túljutsz az akadályokon és a nehézségeken.