Az egyetem elvégzése után úgy éreztem, a bölcsész képzés mellé nem ártana egy keresettebb szakma is a biztos elhelyezkedéshez. Így aztán nekiláttam a tanfolyamkereséshez.

 

Mit érdemes számba venni a szakválasztásnál?

Pék OKJ

Fontos mérlegelni, mennyire van kereslet a kiszemelt szakmára.

  1. Milyen területek érdekelnek? Hiába keresett az ács vagy a boncmesterképzés, ha kiráz a hideg egy ilyen szakmától.
  2. Mennyire van rá kereslet? A bölcsész diploma mellé már tényleg pazarlásnak éreztem volna egy olyan szakmát, melyből Dunát lehetne rekeszteni. Szerencsére a hiányszakmákat évente közzé szokták tenni az interneten. (A Magyar Közlönyben megyénkénti bontásban teszik közzé a hiányszakmák nevét.)
  3. Nálam fontos szempont volt, hogy egy humán szak után végre valamilyen reál területtel is foglalkozhassak. Úgy gondoltam, a szélesebb ismeretkör az álláskeresésnél még jól jöhet.
  4. Ha van olyan szakma, melyet biztosan szívesen csinálnál, nem kérdés, azt kell választani.

Hogyan válasszunk iskolát?

Ha a szakot végre eldöntöttük, akkor jöhet a jó öreg Google, hogy összehasonlítsuk a sulikat. Szerencsére a kiválasztott szakmát több iskolában is oktatták, de nem olyan kirívóan sokban, hogy megnehezítse a választást. Szerencsére ma már több gyűjtőoldal is létezik, ahol több iskola ajánlatából is válogathattam, ilyen pl. a http://tanfolyamokj.hu/

Ha spórolni szeretnénk, érdemes megnézni, hogy az életkorunk és az eddigi végezettségeink alapján milyen olcsóbb lehetőségeink vannak egy új szakma megszerzésére. Az állam jelenleg 2 szakma megszerzését támogatja, de sajnos nem minden szakmát, ráadásul az időbeosztás is eléggé rugalmatlan. Éppen ezért számomra csak a hétvégi képzés jöhetett szóba, így csak a fizetős képzések közül választhattam.

Az iskola kiválasztásánál figyelembe vettem:

  1. a képzés árat (figyelni kell az olyan költségeket is, mint vizsgadíj, regisztrációs díj, stb.),
  2. az iskola hírét,
  3. a megközelíthetőséget,
  4. a tanári gárdát (ha szerepel a honlapon),
  5. a gyakorlati helyek biztosítottságát.

Ahogyan a diplománál sem mindegy, melyik egyetemen szereztük meg, úgy az OKJ-s bizonyítvány esetében is fontos, hogy magas színvonalú képzőintézményt válasszunk. Bár az ár fontos tényező, nem feltétlenül a legolcsóbb tanfolyamot érdemes választani.

Ha az internet alapján sikerült választani, érdemes körbenézni személyesen is az iskolában, mielőtt beiratkoznánk. Az érdeklődés vagy az internetes jelentkezés után még meggondolhatjuk magunkat, egészen a hallgatói szerződés megkötéséig.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!