Az álláskeresés első lépése, hogy elkészítsünk egy jó önéletrajzot. Bár a feladat egyszerűnek tűnik, a legtöbb álláskereső már ennél a lépésnél elvérzik. Sajnos az iskolában, bár van szó a tananyagban az önéletrajzról, az ott tanított forma mára már elavult, ráadásul sok magyartanár nem is fordít kellő figyelmet erre az anyagrészre. Így mikor kikerül az ember a munkaerőpiacra, rájön, hogy fogalma sincs arról, hogyan lehet ütős önéletrajzot készíteni.

Szerencsére az internet világában már könnyen kaphatunk tippeket az önéletrajzíráshoz. Én is bemutatok egy technikát, amit már sikerrel alkalmaztam, amikor állást kerestem.

Amerikai vagy europass önéletrajz?

Ma már leginkább az amerikai vagy europass típusú önéletrajzokat használják. Mindkét esetben vázlatos önéletrajzot készítünk, pontokba szedve személyes adatainkat, iskoláinkat, munkatapasztalatainkat fordított időrendi sorrendben.

Az europass önéletrajz egy olyan sablon, mely elsősorban a külföldi álláskeresést segítheti, ám a hazai munkaerőpiacon inkább csak az esélyeinket rontja. Ez a típusú önéletrajz ugyan megkönnyítheti a munkaadó dolgát, hiszen egyértelműen kitűnik belőle, hogy ki az, aki biztosan alkalmatlan a munkára. A munkavállalónak ez azonban egyértelműen hátrány több okból is.

  1. Beleolvadunk a tömegbe a sablonos önéletrajz miatt.
  2. Nem derül ki a kreativitásunk.
  3. Nem tudjuk feltüntetni kellőképpen a kvalitásainkat.

Mi az a gerilla önéletrajz?

A gerilla önéletrajz egy napjainkban egyre inkább elterjedt önéletrajz-írási technika, mely segítségével fel lehet kelteni a HR-es munkatársak figyelmét. Lényege, hogy formailag és tartalmilag is eltér a hagyományos önéletrajzoktól, így nagyobb eséllyel választják ki a mi CV-nket a rengeteg hasonló közül. Maga a segédanyag is megvásárolható, de ha elegendő néhány segítő tanács az induláshoz, fel lehet iratkozni ingyenes hírlevelükre, illetve ingyenesen önéletrajz mintát is letölthetünk.

Itt olvashatsz erről bővebben: http://www.gerillaoneletrajz.hu/

Ha állást keresel, érdemes a blogbejegyzéseiket is elolvasni, hiszen sok hasznos tippet kaphatsz az álláskereséssel és önéletrajzírással kapcsolatban.

Számomra nagy segítség volt a munkakeresés alatt, ráadásul volt olyan munkaadó, aki külön kiemelte, hogy az önéletrajzom egyedisége miatt hívott be az interjúra.

Fontos megtanulnunk azt, hogy az önéletrajz célja, hogy behívjanak az állásinterjúra, hiszen akkor már jóval több lehetőségünk van bemutatni képességeinket, felkészültségünket.

 

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!